Ιδιος αριθμός προσλήψεων στην καθαριότητα των σχολείων θα ισχύει και φέτος παρά την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω κορονοϊού. ● Το καθεστώς μερικής απασχόλησης δεν επαρκεί για την κάλυψη αναγκών. ● Διαμαρτυρίες από εργαζόμενες σε Καβάλα και Θέρμη.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ότι αυξάνεται ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο που θα προσληφθούν φέτος, οι ίδιες οι εργαζόμενες αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ότι ο αριθμός τους επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων σε υπηρεσίες καθαριότητας που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων, ο Τ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι φέτος θα προσληφθούν 9.474 σχολικές καθαρίστριες, αποφεύγοντας να πει ότι πρόκειται για ακριβώς τον ίδιο αριθμό προσωπικού καθαριότητας με πέρυσι, με τη διαφορά ότι με τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε δημιουργούνται εργαζόμενες δύο ταχυτήτων (πλήρους και μερικής απασχόλησης), γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα αφού το προσωπικό μερικής απασχόλησης (3,5 ώρες) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καθαρίσει επαρκώς τα σχολεία στα οποία θα τοποθετηθεί.

Σε δήμους όπως αυτούς της Καβάλας και της Θέρμης, οι εργαζόμενες έχουν ήδη ξεσηκωθεί ενάντια στη δυσμενή αυτή μεταβολή των όρων εργασίας τους, ενώ σε μεγάλους αστικούς δήμους καταγγέλλεται ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. «Με μόνο 264 καθαρίστριες για 400 σχολεία και με 25 μαθητές σε κάθε αίθουσα δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τα σχολεία στην Αθήνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Η παράταξη της Ανοιχτής Πόλης έθεσε το ζήτημα του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, προτείνοντας μάλιστα μια δέσμη ενεργειών για την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό εκπαιδευτικών, μαθητών και εργαζομένων στα σχολεία. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

● Αραίωση των τμημάτων, με ενοικίαση αιθουσών και αξιοποίηση κλειστών κτιρίων
● Διπλασιασμός του αριθμού προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας
● Πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς
● Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων που θα έχουν την ευθύνη του υγειονομικού ελέγχου των σχολείων ανά Δημοτική Κοινότητα.

Πέραν όμως του προφανούς, ότι δηλαδή εν καιρώ πανδημίας η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία εξασφαλίζοντας αυξημένο αριθμό προσλήψεων στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας, με την εν λόγω εγκύκλιο εμφανίζονται μια σειρά προβλημάτων που έχουν μέχρι και ρατσιστική χροιά.

Οπως γράφαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία αποκλείει από τη διαδικασία προσλήψεων αλλοδαπές εργαζόμενες, οι οποίες μπορεί να έχουν προσφέρει υπηρεσίες στα σχολεία της επικράτειας επί ολόκληρες δεκαετίες, ενώ, όπως προκύπτει από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν τόσο για εκείνες τις εργαζόμενες που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση όσο και με τη μοριοδότηση της αναπηρίας.

«Με τις νέες ρυθμίσεις, εργαζόμενες/οι πλησίον της σύνταξης μοριοδοτούνται με 20 μόρια αν είναι άνω των 50 ετών. Προκαλείται έτσι σοβαρό πρόβλημα για τις εργαζόμενες που χρειάζονται λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είτε μένει εκτός είτε απασχολείται με μειωμένο ωράριο, γεγονός που επηρεάζει εκτός από την αποζημίωση και τις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τη μοριοδότηση αναπηρίας γονέα, τέκνου, αδελφού ή συζύγου δεν προβλέπεται αντίστοιχη μοριοδότηση για περιπτώσεις αναπηρίας υποψηφίων, παρά το γεγονός ότι ορθώς υπολογίζεται το δικαίωμα προστασίας ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% (ή 50% λόγω νοητικής στέρησης ή αυτισμού). Βάσει των παραπάνω, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει για τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

*Της Διαλεκτής Αγγελή