Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας τέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεδομένης της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Υπογραμμίστηκε η προσήλωση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ τονίστηκε ότι επιδίωξη και των δύο χωρών είναι να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με κοινές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος και η κυρία Παρλύ συζήτησαν ακόμη θέματα διμερών σχέσεων που αφορούν στην ‘Άμυνα καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα.

Le Figaro κατά Ερντογάν

Σε μια συγκυρία που η κόντρα της Γαλλίας με την Τουρκία είναι στα ύψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν.

Ο αρθρογράφος Philippe Gélie μιλάει για «εθνικιστικό λαϊκισμό ισλαμιστικού τύπου» που ωθεί τον Ερντογάν να κάνει νέους εχθρούς, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο «για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλασσίων αξιώσεων, ενίοτε υπερβολικών, της Ελλάδας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει το ΝΑΤΟ να βρει το θάρρος να μιλήσει στον «αυτοκράτορα» της Άγκυρας και η Ε.Ε. να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα για να τον συμμορφώσει».

«Στο ντουέτο του με την καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ένα νηφάλιο διάλογο. Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα» τονίζει.