Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, στην Αμαλία Κάτζου και στο CNN Greece επιμένει ότι ο Ερντογάν ψάχνει εναγωνίως να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού επαναλαμβάνει την τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει αν κάνει έρευνες το Oruc Reis στην περιοχή, αλλά αντίθετα – όπως λέει – ήρθε για να προκαλέσει.

«Το ενδιαφέρον του τουρκικού πλοίου δεν ήταν επιστημονικό. Είδα φωτογραφίες με απλωμένα καλώδια, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της επίσκεψής του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα συγκυρία είναι πιο κοντά από ποτέ ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ωστόσο εκτίμησε πως αυτό δεν θα συμβεί διότι η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί με σύνεση και νηφαλιότητα.

Ο κ. Διακόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Γάλλους για εξοπλιστικά: «Δεν πιστεύω ότι η αγορά θα αγγίξει τα 10 δισ. Θα υπάρξει αγορά Rafele. Η ανάγκη για νέα εξοπλιστικά είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια και πριν η Τουρκία κόψει την αλυσίδα και γίνει ανεξέλεγκτη στη συμπεριφορά της και επιθετική, καθώς στα 10 χρόνια κρίσης δεν υπήρξαν νέοι εξοπλισμοί και δεν ανανεώθηκε το οπλοστάσιο της χώρας».

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία επισημαίνει πως ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητη αλλά όχι μόνο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα.

«Μέγιστη ανάγκη είναι στο ναυτικό» δηλώνει ο κ. Διακόπουλος, αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει τέσσερις θάλασσες και πρέπει να διαθέτει σύγχρονα πλοία και φρεγάτες για να προασπίζει τα συμφέροντά της.

«Καλώς παίρνουμε τα Rafale, είναι μια καλή αγορά, όμως δεν αρκούν αυτά, πρέπει να πάρουμε και φρεγάτες», υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού.

«Αν δεν πάμε στη Χάγη τι άλλο μπορεί να γίνει;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Διακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει που το πάει ο Ερντογάν και δεν παίζει το παιχνίδι του. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη οδό πριν της Χάγης. Το θέμα είναι με ποια ατζέντα θα πάμε στη Χάγη».

Ο κ. Διακόπουλος πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν έχει απασφαλίσει, όμως η Ελλάδα επιμένει ότι το μόνο αντικείμενο είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών.

«Ο Ερντογάν περπατάει στο χείλος του γκρεμού και δεν τον νοιάζει να μας πάρει μαζί. Είναι ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας», τόνισε ο αντιναύαρχος.

Στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει που υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Διακόπουλος τονίζει πως όσοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά το πρώτο κείμενο που θα πρέπει να συντάσσουν είναι της αποχώρησής τους, καθώς κανένας δεν είναι μόνιμος σε κάποια θέση.