Τη θέση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το «κακό σενάριο» με δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε:

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο».

Την ίδια ώρα, ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί αυτό το ενδεχόμενο δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού, καθώς «ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει».

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως ο κορωνοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες, ένα δεύτερο και ίσως ένα τρίτο κύμα, και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί.

Μάλιστα, ο ειδικός εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

«Από εκεί και έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί. Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα και έπειτα θα υπάρχει και το εμβόλιο» είπε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους εννέα με 10 μήνες.

Αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε πως θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, όπως για παράδειγμα η εστίαση, τα μπαρ και οι χώροι θεαμάτων.

«Αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά».

Σχολιάζοντας τα κρούσματα, είπε πως ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης.

Χαρακτήρισε δε, ανησυχητικό το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία.

«Αυτά αποτελούν πυριτιδαποθήκες για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα» δήλωσε ο κ. Σύψας, και συνέχισε:

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται».