Μέσα στην πανδημία φαίνεται ότι έχει επιλέξει η κυβέρνηση να στείλει στις Εφορίες τους μικρομεσαίους που έχουν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 

Πρόκειται για δάνεια του γνωστού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στη συνέχεια Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η εξόφληση των οποίων συνέπεσε με τη μεγάλη οικονομική κρίση και δεν εξυπηρετήθηκαν αλλά παρέμειναν, ουσιαστικά, σε αναστολή στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Πλέον η κυβέρνηση, εν μέσω συνθηκών πανδημίας, βεβαιώνει στις ΔΟΥ όλο το ποσό της οφειλής και οι φορολογούμενοι οφείλουν να αποπληρώσουν υπέρογκα ποσά σε μερικές εβδομάδες και με δραματικές προσαυξήσεις.  

Φτάνουν τα ειδοποιητήρια στους οφειλέτες εν μέσω πανδημίας

Οι μικρομεσαίοι, εν μέσω των τρομακτικών επιπτώσεων της πανδημίας, λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια ενώ η προφανής αδυναμία αποπληρωμής όλου του ποσού, βάζει την επιχείρηση σε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών και ακινήτων καθώς και υψηλές προσαυξήσεις αφού αντιμετωπίζονται ως χρέη προς το δημόσιο, κάτι που υπονομεύει δραματικά τη συνέχιση της λειτουργίας της, άρα και τη δυνατότητα είσπραξης για το δημόσιο. 

Σχετική υπουργική απόφαση είχε υπογραφεί το Φθινόπωρο του 2019 από το Υπουργείο Οικονομίας, πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού για τη μεταφορά στην ΑΑΔΕ των υπολοίπων δανείων που έχουν δοθεί σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αλλά δεν εξυπηρετούνται. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μεταφέρει άμεσα στο δημόσιο το σκέλος των δανείων που δεν αποπληρώθηκε και βεβαιώνει το σύνολο της οφειλής για να εισπραχθεί με βάση όσα που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ζητούσαν ρυθμίσεις πολλών δόσεων για να εξοφλήσουν

Το θέμα των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έχει απασχολήσει πολλές φορές την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των μικρομεσαίων  που αναγνωρίζουν τις οφειλές αλλά προτείνουν καθεστώς ευνοϊκής αποπληρωμής ή ένταξη σε πρόγραμμα 100 δόσεων όμως η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό σημαίνει πως μια σειρά από επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοια δάνεια, αν δεν έχουν κλείσει από τη ραγδαία πτώση του τζίρου και την κρίση που προηγήθηκε, θα κλείσουν σύντομα καθώς οι λογαριασμοί τους θα δεσμευτούν και θα χάσουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τα πάγια κόστη τους και τις υποχρεώσεις.

*Tου Θοδωρή Καραγιαννίδη