Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, έχουμε την πρώτη διένεξη αναφορικά με το αιώνιο θέμα της διαιτησίας. Ως γνωστόν η επιλογή του Άγγλου Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως επικεφαλής της ΚΕΔ, έγινε με την σύμφωνη γνώμη των big4 (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο χθες ο Ολυμπιακός ήρε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή, με αφορμή την απόφαση που έλαβε για την συγκρότηση της τεχνικής του ομάδας.

Ο νέος επικεφαλής της ΚΕΔ διατήρησε τους Κουκουλάκη και Τριτσώνη ως τεχνικούς συμβούλους και η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες επικαλούνται τη συμφωνία των Big 4 με τις FIFA και UEFA, βάσει της οποίας θα πρέπει να υπάρχουν μόνο ξένοι διαιτητές στην ΚΕΔ και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται κάποιος Έλληνας, σε οποιοδήποτε πόστο.

Ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα, ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ: «Δυστυχώς ο κ. Κλάτενμπεργκ έχει αποχωρήσει (από την συνεδρίαση). Θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά πως η συμφωνία των Big 4 με την FIFA και την UEFA, ήταν πως θα υπάρχουν μόνο ξένοι διαιτητές στην ΚΕΔ και δεν θα εμπλέκεται κανένας Έλληνας, ούτε οι κ. Κουκουλάκης και Τριτσώνης, ούτε σαν τεχνικοί σύμβουλοι. Για αυτό το λόγο ο Ολυμπιακός αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον κ. Κλάτενμπεργκ».

Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ΚΕΔ. Συγκεκριμένα σε σημερινή του δήλωση αναφέρει:

«Γνωρίζω ότι οι λεγόμενες “μεγάλες 4 ομάδες” αποφάσισαν τον ορισμό μου στη θέση του κ. Βίτορ Περέιρα, μολαταύτα δεν απαιτείται επ’ ουδενί έγκριση για την τεχνική μου ομάδα η οποία θα παρέχει υποστήριξη σε κάθε πτυχή της ελληνικής διαιτησίας, από τα grassroots, το γυναικείο ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο σάλας και το ποδόσφαιρο στην άμμο.

Με τον ίδιο τρόπο που ο ρόλος μου ως Προέδρου της Κ.Ε. Διαιτησίας δεν επεμβαίνει στην οργάνωση καμίας ομάδας της Super League, ομοίως αναμένω να μην παρεμβαίνει καμία ομάδα της Super League στον έλεγχο ή τα καθήκοντα της ΚΕΔ.

Ως εκ τούτου, εξεπλάγην από τη δήλωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Αντιπροέδρου του Ολυμπιακού κ. Τάκη Αγραφιώτη, τον οποίο ανυπομονούσα να γνωρίσω προσωπικά στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά λόγω του θετικού κρούσματος Covid-19 ενός ποδοσφαιριστή της ομάδας του, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Δεν ζήτησα ποτέ ως Πρόεδρος της ΚΕΔ να επιλέξω την προπονητή ή το προπονητικό επιτελείο οποιασδήποτε ομάδας και αναμένω αντίστοιχα το ίδιο. Όλοι κρινόμαστε από την απόδοσή μας στον αγωνιστικό χώρο και πρέπει να μπορώ να αποφασίσω για την ομάδα μου με αυτά τα κριτήρια.

Ωστόσο, με απογοήτευση διαπίστωσα ότι ο Ολυμπιακός απέσυρε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου ως προς την υλοποίηση του πλάνου μου, το οποίο συζήτησα στη διάρκεια της συνέντευξής μου, παρουσία και των “μεγάλων 4 ομάδων”.

Η πόρτα μου είναι πάντοτε ανοιχτή όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων και την πιο σημαντική πτυχή που είναι η βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας.

Θέλω να εγκαθιδρύσω ένα πλήρως διαφανές σύστημα στον τομέα της διαιτησίας, αλλά υπήρξε παρέμβαση πριν καν ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος.

Αυτό δεν θα δίνει αποδεκτό και τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές. Είμαι ανοιχτός σε κάθε ειλικρινή και διαφανή συζήτηση που στοχεύει στη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ελληνικής διαιτησίας».

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια, ειδικότερα όταν θα αρχίσουν οι αγώνες και η καθιερωμένη δυσπιστία των παραγόντων προς τις διαιτητικές αποφάσεις.