Την ώρα που οι εικόνες από τις Μυκήνες μαρτυρούν τη ζημιά από τις φωτιές και την εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, γεννώντας ερωτήματα αναφορικά με τη στάση και την αντίδραση των αρχών, το υπουργείο Πολιτισμού υιοθετεί τη στάση «δεν έγινε και τίποτα».

Μάλιστα προβάλει στα social media φωτογραφίες προηγούμενων ημερών για να υποστηρίξει πως η φωτιά δεν άγγιξε τα μνημεία, κόβωντας τα επικριτικά σχόλια. Η δε υπουργός Λίνα Μενδώνη ολοκλήρωσε την αυτοψία της σήμερα, υποστηρίζοντας ότι στον αρχαιολογικό χώρο έγινε η λιγότερη δυνατή ζημιά, πράγμα που απέδωσε στο ότι «υπήρχε πρόληψη και ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος». 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κάτοικοι και επισκέπτες των Μυκηνών μιλούν για εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, εγκληματική αμέλεια και έλλειψη προετοιμασίας αναφορικά με την αναγκαία και αυτονόητη αποψίλωση της βλάστησης γύρω από το χώρο. 

Το ίδιο καταμαρτυρούν και οι εικόνες που καταγράφουν την καταστροφή που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος από τις φλόγες και αποκαλύπτουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του υπουργείου. Εξάλλου το ζήτημα της εγκατάλειψης του χώρου που καταγγέλουν κάτοικοι και χρήστες των social media δεν είναι καν καινούργιο, αφού τηλεοπτικά ρεπορτάζ κατέγραφαν την κατάσταση – με ξερόχορτα και σκουπίδια – από τον Φεβρουάριο. 

Μόλις τον Φεβρουάριο, ρεπορτάζ στο Star περί εγκατάλειψης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και καταγγελίες για σκουπίδια και ξερόχορτα, όπως και φθορές στα μνημεία.Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα πετσοταΐσμένα, με 20 εκατ. ευρώ, ΜΜΕ η πρόληψη και τα μέτρα της κυβέρνησης έσωσαν τα μνημεία…

Gepostet von Νίκος Μποζιονέλος am Sonntag, 30. August 2020

Η πρώτη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού είχε χρώμα μάλλον απολογητικό, αφού ναι μεν έσπευσε να αναφέρει ότι δεν υπήρξαν «ζημιές στις αρχαιότητες, όσο αυτό είναι δυνατό να διαγνωστεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου», ωστόσο, στη συνέχεια αναφέρει ότι οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: «η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών». 

Αυτά πριν ολοκληρωθεί η αυτοψία των κλιμακίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού που δεν βρέθηκε στις Μυκήνες παρά μόνο σήμερα, ολοκληρώνοντας της δική της αυτοψία, απεφάνθη ότι «η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα τους δομικούς λίθους των μνημείων». Ευχαρίστησε την Πυροσβεστική γιατί όπως είπε «αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά και δεν πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο και στη γύρω περιοχή». Η Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε ότι υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, καταλήγοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες «οι επισκέπτες θα βλέπουν μόνο λίγο καμένο χορτάρι στο χώμα». 

Χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σειρά σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν «για το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση», για το ότι άργησε η ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, και ότι «υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Τέλος εντύπωση προκάλεσε και η δημοσιογραφική κάλυψη της φωτιάς στις Μυκήνες που ενώ αναδείχτηκε ιδιαίτερα από διεθνή ΜΜΕ, όπως ο Guardian, στα ελληνικά δελτία ειδήσεων προβλήθηκε στα τελευταία θέματα ενώ οι εικόνες που κατέγραφαν την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου δεν δημοσιεύτηκαν. 
  
Οι αποκαλυπτικές εικόνες από τη φωτιά στις Μυκήνες..