Τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επί της δικής του κυβέρνησης εξήγησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «εμείς δεν θα υπογράφαμε τέτοια Συμφωνία».

«Θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη για τους λόγους που δεν καρποφόρησε μία παρεμφερή Συμφωνία με την Αίγυπτο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε για δεύτερη φορά προς τον πρωθυπουργό τις λαϊκίστικες δηλώσεις του τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 σχολίαζε on camera ότι η βούληση της τότε κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θα άφηνε έκθετο το Αιγαίο και θα δημιουργούσε τετελεσμένα υπέρ της τουρκικής πλευράς. «Δεν απαντήσατε…» είπε με νόημα στον Κυρ. Μητσοτάκη για τα προαναφερθέντα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει υπόμνηση και στις εξίσου ακραίες δηλώσεις του τότε τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλια.

«Παριστάνετε τους αλαλάζοντες χλαμυδοφόρους στα ρηχά νερά των Πρεσπών και στα βαθειά νερά του Αιγαίου κάνετε πίσω», ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε και στην πρωτολογία του, ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπέγραφε αυτή τη Συμφωνία. Αιτιολόγησε δε τη δήλωση αυτή με το γεγονός ότι η Συμφωνία με την Αίγυπτο ενδέχεται να παράξει γκριζάρισμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Δεν είπα ότι δεν διαπραγματευόμασταν…» απάντησε ακαριαία στο σχόλιο εκτός μικροφώνου του Ν. Δένδια, συμπληρώνοντας ότι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ υπογράφει «και με τα δυο χέρια». 

Έκλεισε τη δευτερολογία του ζητώντας για άλλη μια φορά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών γιατί «πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις και να υπάρχει συμφωνία για εθνική στρατηγική διότι αλλιώς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι».