Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με την αμερικανική Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19.

Πρόκειται για την πέμπτη εταιρεία με την οποία η Κομισιόν ολοκλήρωσε συνομιλίες, μετά τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, τη Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου, καθώς και μετά την υπογραφή της συμφωνίας προαγοράς με την AstraZeneca στις 14 Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η σχεδιαζόμενη σύμβαση με τη Moderna θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συν τη δυνατότητα αγοράς έως 80 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19. Η Επιτροπή συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον ολοκληρώσει τις συνομιλίες με μια πέμπτη φαρμακευτική εταιρεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία πρόσβαση σε εμβόλιο κατά του κορωναϊού για τους Ευρωπαίους. Επενδύουμε σε εταιρείες που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε εμβόλια που να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με άλλες εταιρείες, καθώς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην αγορά. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε εμβόλια κορονοϊού θα ωφελήσουν ολόκληρο τον κόσμο και θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε τον ιό αυτό.»

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Τα σημερινά αποτελέσματα των συνομιλιών μας με τη Moderna δείχνουν ότι υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Με χαρά διαπιστώνω ότι συνεχίζουμε την εκπλήρωση του στόχου μας για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, γεγονός αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η τελική επιτυχία και προστασία των πολιτών μας από τον κορονοϊό».

Η Moderna είναι μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το mRNA. Το mRNA παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να παράγουν πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που μπορούν να αποτρέψουν ή να καταπολεμήσουν ασθένειες.