Συνεχίζεται ο πόλεμος από Navtex, ενώ επανέρχεται με προειδοποίηση η Άγκυρα. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε σε ερώτηση για τη θέση του ως προς το ενδεχόμενο κυρώσεων. Τι υποστηρίζουν Βερολίνο και Ε.Ε., λίγο πριν την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» χαρακτήρισε το Βερολίνο την ανανέωση τουρκικής Navtex για συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μία μέρα πριν την επίσκεψη στην Αθήνα από τον Γερμανό υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος μετά θα ταξιδεύσει και στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ., Κρίστοφερ Μπούργκερ, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του, γιατί «αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», και προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ ενδεχόμενη κλιμάκωσή θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Αναφερόμενος στις επαφές του Μάας με τις δύο πλευρές, ο Μπούργκερ σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς «παραμένει από την σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

Αντί-Navtex από την Άγκυρα στην απάντηση της Αθήνας

Ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει να συνεχίζει καθημερινά τις προκλήσεις με τελευταία την αντί-Navtex που εξέδωσε (*) προειδοποιώντας ότι «όλα τα πλοία να μην εισέρχονται σε περιοχή 6 μιλίων από τα ερευνητικά πλοία» της στην περιοχή.

Με την παραπάνω απειλή αντέδρασε στην απάντηση της Αθήνας, η οποία δέσμευσε περιοχή για αεροναυτική άσκηση νοτιανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, από τις πρώτες πρωινές αύριο μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Την παράταση της επίμαχης τουρκικής Navtex, που είχε εκδοθεί την επομένη της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ (συζητείται από σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της ελληνικής Βουλής), κατήγγειλε και η Λευκωσία με δική της Navtex, στην οποία απάντησε πάλι νωρίτερα σήμερα η Τουρκία με δική της.  

Η συνέχεια στον χαρτοπόλεμο Navtex έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το οποίοι οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή αντίμετρων-κυρώσεων.

Όταν ο κ. Μπούργκερ κλήθηκε να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων.

Σταθερά «αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο» από την Ε.Ε.

Από πλευράς Ε.Ε., οι «27» εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μασράκι, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης κορυφής της 19 Αυγούστου, όταν οι ΥΠ.ΕΞ. κατέληξαν σε ακόμα ένα ευχολόγια χωρίς να πάρουν κυρώσεις. Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ετέθη από «ορισμένα κράτη μέλη» δήλωσε η ίδια.

Η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρθηκε και σε προηγούμενα συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής όπου υπήρξε καταδίκη της Τουρκίας. Σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης «επί μακρόν» και στο Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη, «με όλες τις εναλλακτικές να παραμένουν στο τραπέζι». 

* Η νέα τουρκική Navtex

MEDITERRANEAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVWARN HA65-490/20 FALLS WITHIN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA.
2. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGE IN THE AREA. HA65-490/20 IS NULL AND VOID.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR. FA44-1062/20 PROMULGATED ON 23 AUG 20 RELATED TO R/V ORUÇ REİS SEISMIC SURVEY IS STILL VALID AND EFFECTIVE.
4. ALL SHIPS OBLIGED NOT TO ENTER 6 MILE OF SURVEY SHIPS IN THE AREA BOUNDED BY
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E