Η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτη στη στρατηγική που έχει για το χειρισμό της πανδημίας. Φαίνεται ότι έχει επιλέξει να το κάνει αρκετά αποφασιστικά και θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την αρνητική εικόνα του δεύτερου, πιο επικίνδυνου κύματος. Εξαρτάται όμως πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα στην κορύφωση. 

Για την ώρα παραμένει στο αφήγημα της αποποίησης των πολιτικών ευθυνών, που μεταθέτει στους πολίτες, και της υπεράσπισης όλων των αποφάσεών της όσο προβληματικές και λανθασμένες και αν υπήρξαν. Ο τρόπος που εξελίσσεται η νέα έξαρση την διαψεύδει, πάντως συνεχώς τόσο γιατί η εξάπλωση του καλοκαιρού έγινε με ένα ανεξέλεγκτο ρεύμα τουρισμού αλλά και σε ένα καθεστώς ανύπαρκτων μέτρων περιορισμού και ελέγχων στη χώρα, που λήφθηκαν αισθητά καθυστερημένα.

Παρότι το στοιχεία είναι αδιάψευστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε για άλλη μια φορά την Τρίτη να επιρρίψει την ευθύνη στους πολίτες και όχι στο προβληματικό πλέγμα αποφάσεων που επικράτησε κατά το άνοιγμα του τουρισμού.  

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση έκανε -δειγματοληπτικούς- ελέγχους στο 12% των 2,6 εκατ. τουριστών που μπήκαν στη χώρα και εντόπισε μόνο 600 θετικά δείγματα, άρα με μια απλή αναγωγή στη χώρα μπήκαν πάνω από 5.000 θετικοί τουρίστες από τον Ιούλιο. Νούμερα που τεκμηριώνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων που κατέληξε στη νέα έξαρση, ξεκινά λίγο αφότου ανοίγουν τα σύνορα. Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έρχεται σε αντιδιαστολή με τους αρμόδιους επιστήμονες-μέλη της σχετικής επιτροπής της κυβέρνησης που έχουν σε κάθε τόνο επισημάνει ότι η εστία διασποράς του δεύτερου κύματος είναι ο τουρισμός. 

Στη συνέχεια δόθηκαν στατιστικά στοιχεία για τα εισερχόμενα κρούσματα, που παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ομοιομορφία καθώς προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις βαλκανικές χώρες. Όμως κάποια νούμερα δεν «βγαίνουν», όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στα υψηλότερα ποσοστά βρίσκεται η -σχεδόν ανύπαρκτη τουριστικά- Αν. Μακεδονία-Θράκη, της οποίας τα χερσαία σύνορα είναι όλα κλειστά. Και σε χαμηλότερο επίπεδο η -ναυαρχίδα του τουρισμού- Κρήτη που έχει υποδεχτεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από αρκετά επιβαρυμένες χώρες. 

Έχει πληγεί η αξιοπιστία των αρμόδιων, μετά τα «κρυφά κρούσματα»

Όμως ακόμη και τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση, έχουν τεθεί πλέον σε αμφισβήτηση μετά τις αποκαλύψεις για την αποσιώπηση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, που ακόμη και ο Ν. Χαρδαλιάς δεν «διέψευσε κατηγορηματικά», όπως θα περίμενε κανείς αλλά τις χαρακτήρισε αβάσιμες. Πλην όμως, έγγραφα, μαρτυρίες και η κοινή λογική δείχνουν ότι υπάρχει μικρό ή μεγάλο «μαγείρεμα» των στοιχείων και μάλιστα συντονισμένο, που πλήττει συνολικά την αξιοπιστία των αρμοδίων. 

Τα προβλήματα αρχίζουν να γίνονται ορατά και στις νέες εστίες που εντοπίζονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα, μετά το γηροκομείο στο Αβεστοχώρι, το γεγονός ότι βγήκε «εκτός» ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα, το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης λόγω σωρείας κρουσμάτων στο προσωπικό. Μάλιστα, είναι το μοναδικό που διαθέτει μοριακό αναλυτή σε όλη τη Θεσσαλονίκη αφού αυτός του Ιπποκρατείου «δανείστηκε» εν μία νυκτί στο Νοσοκομείο Ξάνθης!

Οι οιωνοί δεν είναι θετικοί για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος, τόσο επειδή κάποια νούμερα «δεν βγαίνουν» όσο και γιατί η κυβέρνηση μετά τα λάθη της συνεχίζει να μην πείθει ότι διαθέτει το σχεδιασμό και την επάρκεια για να ανταπεξέλθει. Όμως επιμένει να βάζει ως προτεραιότητα την πολιτική της επιβίωση, ρισκάροντας τη δημόσια υγεία. Το αφήγημά της όμως, υπό την πίεση της πραγματικότητας, σταδιακά καταρρέει. 

*Του Θοδωρή Καραγιαννίδη