Σε ερώτηση εάν έκανε έρευνες το τουρκικό πλοίο ο κ. Πέτσας απαντάει «όχι» αλλά ο κ. Διακόπουλος «ναι». Για επικοινωνιακό μπάχαλο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από το «Oruc Reis», το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως έχει διαμηνύσει Άγκυρα, βάσει της σχετικής Navtex, χωρίς να αποκλείεται έκδοση νέας.

Σε ερώτηση («ANT1») εάν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι «δεν είναι μόνο ότι είναι το γεγονός ότι έπλεε, συνοδευόταν από ένα στολίσκο. Έρευνες πάντως δεν έκανε. Εμείς θέλουμε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από εκεί και πέρα αν δεν σταματήσει φυσικά έπονται κυρώσεις».

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο («Open») εάν το πλοίο έχει κάνει έρευνες απάντησε θετικά λέγοντας: «Ναι, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε. η όλη του κίνηση μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν ήταν αυτή η βασική του επιλογή, δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες». «Όταν εμείς εδώ σηκώσαμε και στα μέσα ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε. έκανε κάποιες έρευνες, κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό, σταμάτησε τις έρευνες» πρόσθεσε. 

Η… διόρθωση 

Στη συνέχεια ο ίδιος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση υποστηρίζοντας τα εξής: «Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

»Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ 

Σχολιάζοντας τη διγλωσσία στην κυβέρνηση για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί “θορύβου” που εμπόδιζε τις έρευνες».

«Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει» τονίζει το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις αρχικές δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, σχολίασε νωρίτερα και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, γράφοντας στο Twitter: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση. Αλλά πώς συμβιβάζονται τα αυτονόητα αυτά με τις πρότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκρουστεί κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Με τις φαιδρές διαρροές περί “θορύβων”; Με τις διατριβές στα κανάλια των στελεχών της ΝΔ ότι δεν γίνονται έρευνες;»