Κάτω από τη Ρόδο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Κάτω από τη Ρόδο βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, πλησιάζοντας το όριο του 28ου μεσημβρινού με την ελληνική κυβέρνηση να τρέχει κυριολεκτικά πίσω από τις εξελίξεις.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου, ενώ παρακολουθούνται από τα ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε την Πέμπτη στο Ισραήλ όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τουρκική παραβατικότητα.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την «ελληνικότητα» του Καστελόριζου και διεμήνυσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει απτόητο να πλέει στο Αιγαίο μέχρι τις 23 Αυγούστου. 

Επιτέθηκε στον πρόεδρο Μακρόν ενώ παράλληλα ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα και είχε συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέπ Μπορέλ.