Ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών στοιχείων στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Δανού τουρίστα, υπογραμμίζοντας σε αντιδιαστολή πως οι αρμόδιες αρχές επιδεικνύουν «ιδιαίτερο ζήλο» για την καταστολή κοινωνικών κινητοποιήσεων ή συγκεν­τρώσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Για ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων και «αγανακτισμένων πολιτών» στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει τη Βουλή εάν και με ποιον τρόπο προτίθεται να παρέμβει.

Με αφορμή την περίπτωση του Δανού τουρίστα Αχμέτ Ουαλίντ Ρασίντι, που ξυλοκοπήθηκε από «τάγμα εφόδου» στο Γκάζι, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης και οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας, Γ. Τσίπρας) κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας, εκτός των άλλων, πως τόσο η αδράνεια των αστυνομικών αρχών όσο και οι κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών υποδαυλίζουν την εξάπλωση των φαινομένων ρατσιστικής βίας.

Επικαλούμενοι το πρόσφατο περιστατικό της απρόκλητης και βίαιης επίθεσης που δέχτηκε ο κ. Ρασίντι με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του, αναφέρονται στην επανεμφάνιση οργανωμένων ακροδεξιών στοιχείων που επιτίθενται με λόγια και πράξεις βίας εναντίον αλλοδαπών (προσφύγων, μεταναστών, τουριστών) και Ελλήνων πολιτών που αντιδρούν, αλλά και στο «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο, όπως τονίζουν, επιδίδεται η αστυνομία.

«Πέρα από την τεράστια δυσφήμηση που προκαλείται στη χώρα σε μια χρονιά που ο τουρισμός βρίσκεται στο ναδίρ, υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν ο κρατικός μηχανισμός αφήνει τέτοιες ομάδες να δρουν ανεξέλεγκτες» σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους.

«Η χώρα πηγαίνει πίσω στη δυστοπική πραγματικότητα της περιόδου 2012-2014, όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά τα πογκρόμ κατά όποιου δεν μιλούσε ελληνικά -ή καλά ελληνικά– ήταν σχετικά καθημερινό φαινόμενο και τάγματα εφόδου τρομοκρατούσαν πολλές συνοικίες της Αθήνας τορπιλίζοντας την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια την ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών» προσθέτουν. Υπογραμμίζοντας σε αντιδιαστολή πως την ίδια στιγμή οι αρμόδιες αρχές επιδεικνύουν «ιδιαίτερο ζήλο» για την καταστολή των κοινωνικών κινητοποιήσεων ή των συγκεντρώσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Αχμέτ Ουαλίντ Ρασίντι για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία και επιπλέον ζητούν απαντήσεις:

● Για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, που εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει και πάλι συχνή «δράση» στο κέντρο της Αθήνας τρομοκρατώντας αλλοδαπούς πολίτες και κατοίκους.

● Για τον αριθμό των σχετικών καταγγελιών που έχουν τελεσφορήσει και έχουν καταλήξει σε συλλήψεις από τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

*Της Έλενας Βαρίνου