Με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι ο γύρος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα αφού ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι.

Στην πρώτη επαφή που καταγράφηκε από τις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξαν χαιρετισμό με τους αγκώνες και απευθύνθηκαν ο ένας στον άλλο στον ενικό. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουμε πολλά θέματα σήμερα» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «θα έχουμε άνεση χρόνου να τα συζητήσουμε».

Μετά το πέρας της συνάντησής, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του επισήμανε την «επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο τους τελευταίους οκτώ μήνες. Απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική κι αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού αφού όπως σημείωσε, ναι μεν τον ενημέρωσε αλλά εκ των υστέρων «ενώ όλος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελορίζου κι ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως σημείωσε το μήνυμα που έστειλε στον πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρο «οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».

«Συνέστησα επίσης – μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και – στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί – να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε στη συνέχεια, είχε τη δυνατότητα να κουβεντιάσει με τον πρωθυπουργό για τη στάση της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία». 

«Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.