Την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» –σε μια καταφανή αναφορά στη γειτονική Λιβύη– αποφάσισε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια.

Ουσιαστικά, η αιγυπτιακή Βουλή εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προκειμένου να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη, στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Τρίπολης επιχειρήσει την ανάκτηση της πόλης Σύρτη.

Η Σύρτη αποτελεί μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα υποστηρίζει τις δυνάμεις της κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου έγινε με βάση το άρθρο 152 του συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων. Δεν θα κηρύξει πόλεμο ούτε θα στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από τα σύνορα του κράτους για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και αποκτήσει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με το Κάιρο να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί.

Σε περίπτωση εμπλοκής της Καΐρου, η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη θα γινόταν ακόμα πιο ασταθής, ενώ θα ερχόντουσαν σε άμεσα αντιπαράθεση δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ: η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιθανών κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως διευκρίνισε, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια σε «όλες τις εταιρείες, πρόσωπα και οντότητες» που εμπλέκονται στην παράβαση του εμπάργκο.
«Γνωρίζουμε ότι υλικό καθώς και μισθοφόροι μεταφέρονται τακτικά στη Λιβύη με ναυλωμένα πλοία και πτήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σήμερα στην Εσθονία.

Σε ένα δεύτερο βήμα, οι κυρώσεις ενδέχεται να στοχεύουν κράτη που παρέχουν όπλα και μισθοφόρους, τα οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα.

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισαν σε κοινή τους δήλωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ο Χαφτάρ το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Τουρκία

Από την πλευρά της, η Τουρκία ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η παροχή υποστήριξης στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης.

«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χάφταρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο πραξικοπηματίας Χάφταρ», επέμεινε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φάτχι Μπατσάγα και τον υπουργό Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με με την GNA σε ό,τι αφορά «τη στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία».