Ο χρόνος που πέρασε ήταν γεμάτος αρνητικές εξελίξεις για την κοινωνία και την οικονομία μας, για τη χώρα συνολικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να «γκρεμίσει» όσα με κόπο κατάφερε και έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω, προωθώντας και πάλι τις καταστροφικές πολιτικές της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποντάρει τα πάντα στην επικοινωνίακαι στην εικόνα, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει περιεχόμενο. Μέχρι εκεί μπορεί. Την ίδια στιγμή, έρχεται καθημερινά κόντρα στην κοινωνία, στα κοινωνικά συμφέροντα, στον κόσμο της εργασίας, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους νέους, στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. 

Βλέπουμε και βιώνουμε παντού παλινωδίες και πισωγυρίσματα. Παλινωδίες στην εξωτερική πολιτική, πρώτα με το Μακεδονικό για το οποίολοιδωρούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσους και όσες στήριξαν και προωθούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών – την οποία στη συνέχεια αναγνώρισε. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ έδειχνε υποχωρητικότητα στηντουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, αγνόησε τα εθνικά μας συμφέροντα και πιάστηκε στον ύπνο με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Απολέσαμε την ενεργητική πολιτική της προηγούμενης τετραετίας, για να γίνουμε παρατηρητές των εξελίξεων, με τελευταία ήττα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς σε ισλαμικό τέμενος, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει εκ κρυπτό μυστική διπλωματία και τριμερείς συναντήσεις – ενώ η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση έχουν δώσει την βούληση τους για χάραξη εθνικής στρατηγικής και σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. 

Έχουμε επίσης διαρκείς παλινωδίες στην οικονομία και ήδη πριν την πανδημία του κορονοϊού, καταγράφουμε ύφεση. Η πρόταση της ΝΔ για τη στήριξη της οικονομίας είναι ελλιπέστατη, προβληματική και πρόχειρη, δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντησηστα προβλήματα των επαγγελματικών κλάδων. Ουσιαστικά αφήνει στο περιθώριο ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες,γεννώντας προβλήματα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αντίθετα, το δικό μας πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», το οποίο από την πρώτη στιγμή καλούσαμε την κυβέρνηση να το εφαρμόσει, θα έδινε «ανάσα» σε όλους, γιατί περιελάμβανε και περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα που θα περιόριζαν τις συνέπειες της ύφεσης. Η ΝΔ συνεχίζει να αρνείται να το υιοθετήσει, χαμένη και εγκλωβισμένη μέσα στους καθημερινούς ερασιτεχνισμούς της.  

Εξίσου ανησυχητική η κατάσταση και στον τομέα της εργασίας και των δικαιωμάτων. Ο Υπουργός Εργασίας εφαρμόζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή των ημερών της διακυβέρνησης Σαμαρά, σαν να μην έχει μάθει τίποτα από τα ολέθρια λάθη της περιόδου 2012-2014: Εργασιακή επισφάλεια, ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, υιοθέτηση των πιο σκληρών προτάσεων του ΣΕΒ. Η αγορά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, επενδύσεις δενυπάρχουν, η στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων παραμένει κενό γράμμα. Η ανασφάλεια και οι αβεβαιότητες αυξάνονται καθημερινά και η κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να δώσει απαντήσεις.   

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω. Η σκανδαλολογία κορυφώνεται, κερδίζοντας έδαφος έναντι της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, θα συνεχίζουμε να καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις που δίνουν διεξόδους, να διεκδικούμε ένα καλύτερα αύριο για τους πολίτες. Δουλεύουμε για να είμαστε έτοιμοι να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, για να πάμε τη χώρα μπροστά, με ασφάλεια και σταθερότητα. 

Η κυβέρνηση δείχνει πάραυτα να τα πηγαίνει αρκετά καλά στις δημοσκοπήσεις. Η αλήθεια είναι ότι στην επικοινωνία παίρνουν άριστα… Ισχύει όμως εδώ μια κριτική που ασκούσε η ΝΔ σε εμάς, εδώ ταιριάζει γάντι… «Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο, δεν μπορείς όμως να κοροϊδέψεις τους πάντες για πάντα». 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Kontra News