Αναδρομικά 11 μηνών δικαιούνται οι συνταξιούχοι σύμφωνα με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο πρέπει να προσφύγουν δικαστικά για να τα εισπράξουν.

Ειδικότερα οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016. Δικαιωμένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ανώτατη δικαστική πηγή, το Ανώτατο  Δικαστήριο επέλυσε νομικά ζητήματα και επομένως δεν περιλαμβάνει καμία ρητή αναφορά για τη δυνατότητα που έχουν όσοι συνταξιούχοι το αποφασίσουν τώρα, να προσφύγουν στο μέλλον.

Επίσης, και σε σχέση με τις αξιώσεις μετά το 2016 (όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.Remaining Time-0:01FullscreenMute

Παράλληλα, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, όταν και εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει πως αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για την εξεταζόμενη περίοδο των 11 μηνών, και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.