«Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι»

Σοβαρή ανησυχία και έντονο προβληματισμό  για τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, ιδιαίτερα από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα πανηγύρια και μαγαζιά, εξέφρασε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα: δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι», τόνισε ο καθηγητής, ενώ έθεσε το ερώτημα «πως θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» και εξήγησε πως ναι μεν ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του, ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα έχουν σημειωθεί ανησυχητικά πολλά «ορφανά» κρούσματα.

Σημείωσε επίσης ότι ενδεχομένως να ληφθούν εκ νέου και άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον αν τα κρούσματα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. 

«Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις.  Οι επιλογές είναι δύο», είπε ο καθηγητής και συνέχισε: «Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία» ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο ο κ. Σύψας δήλωσε πως υπάρχουν ήδη δύο τουλάχιστον εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση και περιέγραψε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι δύο δόσεις το εμβόλιο.