Έξαρση του νέου κορονοϊού στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη φέρνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, τόσο από τις ισραηλινές όσο και από τις παλαιστινιακές αρχές.

Έτσι η κυβέρνηση του Νετανιάχου αποφάσισε να δεχτεί τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για να κλείσουν γυμναστήρια, πισίνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και αίθουσες εκδηλώσεων.

Άλλα μέτρα, που αναμένεται να ψηφιστούν από την Βουλή εντός της ημέρας, έχουν στόχο να μην συνωστίζεται ο κόσμος σε εστιατόρια, χώρους λατρείας και λεωφορεία. Μαζί αναμένεται να υιοθετηθεί και η δυνατότητα για επιβολή νέων μέτρων, χωρίς να χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση.

Εάν το Ισραήλ δεν επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς, μπορεί να έχει εκατοντάδες ασθενείς και κινδυνεύει με κατάρρευση του συστήματος υγείας μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υποσχέθηκε επίσης ένα πακέτο ανακούφισης των οικονομικών συνεπειών «για να βοηθήσει όλους εκείνους που επηρεάζονται από τα μέτρα που θεσπίζουμε».

Εκτός σχεδίου η συμφωνία με Ελλάδα και Κύπρο

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ασάφ Ζαμίρ, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα για τον τουρισμό, που θα τίθονταν σε ισχύ τον Αύγουστο, είναι «όπως φαίνεται εκτός του τραπεζιού».

Τον περασμένο μήνα,, ο Νετανιάχου είχε πει πως οι τακτικές πτήσεις από και προς Ελλάδα και Κύπρο θα επαναληφθούν μέχρι την 1η Αυγούστου.

Έκτοτε ρεκόρ κρουσμάτων έχει καταγραφεί στο Ισραήλ, που δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωση με τις 14 προτεινόμενες «ασφαλείς χώρες», η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα 332 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 30.162 έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 στο Ισραήλ, ενώ η Δυτική Όχθη μετρά 4.089 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 νεκρούς – από τους οποίους οι 11 πέθαναν την περασμένη βδομάδα και ο ένας σήμερα.

Πρόκειται για μία γυναίκα από ΤΗΝ Παλαιστίνη και συγκεκριμένα από την περιοχή της Χεβρώνας, όπου παρατηρείται η πλειονότητα των μολύνσεων. Τέλος, Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταγραφεί ένας θάνατος και 72 μολύνσεις.