Στην Τρίπολη βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για να επιβλέψουν τις τελευταίες διεργασίες που προκύπτουν από το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιθέσεις της προς το Παρίσι.

Ο Χουλουσί Ακάρ και ο Γιασάς Γκιουλέρ έγιναν δεκτοί στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας με τις… ανάλογες τιμές και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Αμυντικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύη.ς

Συναντήθηκαν με Τούρκους και Λίβυους στρατιώτες, ενώ ο Ακάρ επανέλαβε την στήριξη της Άγκυρας προς τον Λιβυκό λαό λέγοντας ότι θα διασφαλίσει μία «πιο άνετη, χαρούμενη και σταθερή ζωή».

«Θέλω να γνωρίζεται ότι είμαστε μαζί σας σήμερα και αύριο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τους Λίβυους αδελφούς μας, υπό τις οδηγίες του προέδρου μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διπλό μνημόνιο που έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη από τον περασμένο Νοέμβρη προβλέπει εκτός από τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο, και ευρεία συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Η παράνομη αυτή πρωτοβουλία Ερντογάν-Σαράτζ έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και μπαράζ διπλωματικών ενεργειών τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει και Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση Σαράτζ. Η Άγκυρα, άλλωστε, προσφέρει ήδη σημαντική βοήθεια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με όπλα, τεχνογνωσία, πλοία, αλλά και μισθοφόρους από τη Συρία.

«Η Γαλλία είναι ένοχη»

Στο διπλωματικό πεδίο, πάντως, η Άγκυρα συνεχίζει τη βεντέτα με το Παρίσι με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος (AKP) να κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ μίλησε για ομαδικούς τάφους που αποδεικνύουν τα εγκλήματα της Γαλλίας, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή χώρα ότι αυτοπαρουσιάζεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απλά κατηγορώντας την Τουρκία.

Ο Τσελίκ θύμισε το… αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας και δήλωσε «Είναι ένοχη, δεν μπορεί να καλύψει αυτούς τους ομαδικούς τάφους μέσω επιθέσεων στην Τουρκία και τον πρόεδρό μας».

Η Ρωσία ανοίγει ξανά την πρεσβεία της;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ρωσικά μέσα μεταδίδουν ότι η Μόσχα αποφάσισε να αποκτήσει εκ νέου επίσημη διπλωματική παρουσία στη χώρα της Βορείου Αφρικής, χωρίς να είναι γνωστό τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την πορεία του εμφυλίου, αλλά και την τύχη του Χαλίφα Χάφταρ.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή  η τοποθεσία της ρωσικής πρεσβείας.