Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. 

«Η πιο αποτελεσματική προστασίας της δημοκρατίας είναι η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου. Χαίρομαι που έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και κανονικότητα παρά τις αντιξοότητες λόγω του κορωνοϊού», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Η σειρά των πρόσθετων μέτρων είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις και όσες έχουν μειωμένο τζίρο κατά 35%. Συγκεκριμένα: 

  • Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30 έως 70%.
  • Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις που καταγράφουν το 50% του τζίρου τους στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
  • Μισή προκαταβολή φόρου θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Επιπλέον, τα νέα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν:

  • Επιδότηση κατά 60% των εργοδοτικών εισφορών και τον Αύγουστο. 
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα χορηγηθούν κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις.