Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του τμήματος προτείνει την απόρριψη της προσφυγής και αναφέρει ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής εξουσίας. Επίσης, αναφέρει ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος του 1934 με τον οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την απόφαση.

Αν το δικαστήριο ακυρώσει την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, τότε ο ναός θα μπορεί να ανοίξει ως τζαμί ξανά έπειτα από 89 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε 30 ημέρες.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε νέα παρέμβαση προς την Τουρκία, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και επισημαίνοντας ότι μια αλλαγή θα μπορούσε να υπονομεύσει την κληρονομιά του μνημείου.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επισημαίνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.