«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι καταστρατηγεί τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης όπως ορίζεται από το Σύνταγμα ● Εκτός από την ΕΛΛ. ΛΥΣΗ που επιδιώκει «επί το αυστηρότερον» διατάξεις και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επιφυλάσσεται για την ψήφο του, όλες οι πτέρυγες ζήτησαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να το αποσύρει «χθες» ● Ανοιχτός για διορθώσεις, δήλωσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Νέα εστία σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδοτεί από χθες το κυβερνητικό δόγμα περί «νόμου και τάξης», όπως καταγράφεται στο σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις που συζητείται από χθες στη Βουλή.

Υποστηρίζοντας πως οι προτεινόμενες διατάξεις ικανοποιούν το αίτημα της «συντριπτικής πλειοψηφίας» της χώρας για τη ρύθμιση του «συνέρχεσθαι», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ανοιχτός στην κοινοβουλευτική διαβούλευση και σε διορθώσεις, διευκρινίζοντας ήδη πως θα αποσαφηνιστεί στο κείμενο του νομοσχεδίου η παρουσία εισαγγελέα κατά τη διάλυση της διαδήλωσης.

«Δηλώνω ότι είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε βελτιώσεις, αρκεί να καταλήξουμε, να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και να πάμε ένα βήμα μπροστά» πρόσθεσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα για την προσήλωσή του στις δημοκρατικές διαδικασίες. Νωρίτερα, είχε κατηγορηθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τζανακόπουλο, πως ο ίδιος προσωπικά εκπροσωπεί «την εμπροσθοφυλακή της ακροδεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας».

Σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, ο υπουργός υποστήριξε χθες ότι ο κυβερνητικός νόμος δεν αφαιρεί τη δυνατότητα του πολίτη στη διαδήλωση και πως αντιθέτως κατοχυρώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να εκφράζει τη διαμαρτυρία του.

«Δείξτε μου μια σειρά, μια παράγραφο στο νόμο που λέει ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεσηκώνοντας τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Απαντώντας, δε, στην κριτική περί χουντικής λογικής και μεθοδολογίας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα τη συναίνεση και την αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό τον λόγο έχει εξασφαλίσει όπως είπε, την κοινωνική ηρεμία και την εμπιστοσύνη στο κράτος.

«Πρόκειται για πιστή αντιγραφή του διατάγματος 794 του ’71 με μόνη διαφορά την απόδοση στη νέα ελληνική» δήλωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη στιγμή της ανάδυσης του ασυνείδητου της Δεξιάς. Χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστο» το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως καταστρατηγεί τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης όπως ορίζεται από το άρθρο 11 του Συντάγματος.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ. και την ακραία ρητορική που ταυτίζει τους κοινωνικούς αγώνες με εγκληματικές ενέργειες», είπε, θέτοντας ωστόσο το πολιτικό ερώτημα προς την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επιλέγει:

«Ο κύριος λόγος είναι ότι το κάνετε γιατί κάτι φοβάστε…» απάντησε ο ίδιος. «Την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών λόγω της οικονομικής κρίσης, που δεν είναι προ των πυλών, είναι εδώ και θέλετε με την πρόφαση αυτή να τη διαχειριστείτε. Με καταστολή, ακροδεξιό παραλήρημα και ακραίες λογικές που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω».

Εκτός από την Ελληνική Λύση που επιδιώκει «επί το αυστηρότερον» διατάξεις και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ασκεί κριτική αλλά επιφυλάσσεται για την ψήφο του, νωρίτερα, στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, όλες οι πτέρυγες ζήτησαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να το αποσύρει «χθες», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως υποκύπτει άλλη μια φορά στα ακροδεξιά βαρίδια της παράταξής της.

Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού επικαλέστηκε την αντιγραφή, με απλή μετάφραση κατά περίπτωση, των χουντικών διαταγμάτων του ’71 στα άρθρα του νόμου, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως μέσω της καταστολής σε συγκεντρώσεις και πορείες επιχειρεί προληπτική διαχείριση των συνεπειών της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει προσεχώς, λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων της υγειονομικής κρίσης.

«Τερατούργημα»

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εξαιρετικά προβληματικό και ζήτησε διορθώσεις προκειμένου να αποφασίσει αν θα το ψηφίσει ή όχι. Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν επιδέχεται βελτιώσεις και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοθετικό «τερατούργημα» με την απόλυτη βεβαιότητα πως θα μείνει στα συρτάρια καθώς θα ακυρωθεί στην πράξη. Η πλευρά του ΜέΡΑ 25 κατήγγειλε την κυβέρνηση πως μεταφέρει στην ελληνική πραγματικότητα την «προίκα» Ορμπαν και Τραμπ και ότι αυτό που απαιτείται είναι διαβούλευση και όχι ακραία κρατική καταστολή.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, με αφορμή την τοποθέτηση του εισηγητή της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνη που απέδωσε τις αναφορές της αντιπολίτευσης στα χουντικά διατάγματα σε «ακραιφνή λαϊκισμό», εξήγησε πως δεν πρόκειται για πολιτικό σχολιασμό αλλά για αναντίλεκτες ιστορικές αλήθειες.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι ίδιο, είναι χειρότερο. Ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους από το μοναδικό όπλο που διαθέτουν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» δήλωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως πέρα από την ποινικοποίηση της άσκησης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές αποφάσεις εισάγουν ένα νέο είδος «εγκληματία» δίπλα στον δολοφόνο, τον βιαστή, τον λαθρέμπορο ή τον καταχραστή, αυτό του «διαδηλωτή πολίτη».

Ο Γ. Καμίνης διατύπωσε τις επιφυλάξεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να προβλέψει τη σύμφωνη γνώμη της δικαστικής αρχής στη διάλυση των διαδηλώσεων, υπενθυμίζοντας προς τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι και ο ίδιος έχει παραδεχτεί στο παρελθόν πως η ελληνική αστυνομία συχνά στερείται επαγγελματισμού και επίγνωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει με ευκολία χημικά και άλλα επικίνδυνα μέσα καταστολής.

«Το νομοσχέδιο δεν παίρνει ούτε βελτιώσεις ούτε διορθώσεις, είναι ένα τερατούργημα που βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα της λαϊκής διεκδίκησης και ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση», δήλωσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γ. Γκιόκας. «Πραγματικά πρόκειται για χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο, αλλά πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο, γιατί εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους και εξελιγμένους…» πρόσθεσε.

Η Μαρία Αδαμοπούλου, τέλος, από το ΜέΡΑ 25 δήλωσε προς την κυβέρνηση πως δεν θα καταφέρει «να παρασύρει την έννομη τάξη και τον νομικό πολιτισμό στις θλιβερές συνέπειες των αποφάσεων της ακροδεξιάς πτέρυγας» και πως χρειάζεται συνεννόηση και όχι ακραία κρατική καταστολή. «Μεταφέρετε στην ελληνική πραγματικότητα την πολιτική προίκα Ορμπαν και Τραμπ, το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” δεν έχει καμία θέση στη χώρα μας…» τόνισε.

*Tης Έλενας Βαρίνου