Για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωσε ως όφειλε τους φαρμακοποιούς. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να πιστωθούν στους λογαριασμούς οι συνταγές Απριλίου, κάτι που δεν έγινε. Δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης υγειονομικής και οικονομικής συνθήκης αυτό δημιουργεί έμφραγμα στα φαρμακεία. «Η έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των συναδέλφων», τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία πληρώνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες με επιταγές λήξης την τελευταία ημέρα του μήνα καθώς κατά πάγια τακτική τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ πίστωνε τους λογαριασμούς τους χωρίς καθυστερήσεις. 

Χθες όμως αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα οι επιταγές να μείνουν ακάλυπτες και να κοκκινίσουν καθώς οι προμηθευτές προσπάθησαν να τις εξαργυρώσουν. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία τα φαρμακεία υποχρεούνται να διαθέτουν λογαριασμό για να βάζει τα χρήματα ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει 20 ευρώ για την επεξεργασία κάθε ακάλυπτης επιταγής. 

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει ότι είχε κάνει έγκαιρη παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη διασφάλιση από το υπουργείο Οικονομικών της αναγκαίας επιχορήγησης για να διασφαλιστεί η πληρωμή στο τέλος Ιουνίου. 

Καταγγέλλει όμως ότι αν και η επιχορήγηση εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Υγείας και είχαν γίνει από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι απαραίτητες ενέργειες, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας για άγνωστους λόγους απαίτησε τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η οποία και έγινε. Παρόλα αυτά η ίδια Γενική Διεύθυνση  αρνήθηκε και πάλι τη μεταβίβαση και επέστρεψε την επιχορήγηση στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του υπουργείου Υγείας μπορεί να σημαίνει και νέα καθυστέρηση κάτι «που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε». 

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ

«Η έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Ειδικά τώρα στο μέσο της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης Η καθυστέρηση στην πληρωμή των φαρμακοποιών του μηνός Απριλίου είναι αδικαιολόγητη. Ο ΠΦΣ έχει κάνει παρέμβαση έγκαιρα στον ΕΟΠΥΥ και στο Υπουργείο Υγείας για την διασφάλιση της αναγκαίας επιχορήγησης , ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πληρωμή των φαρμακοποιών.

Η έκτακτη επιχορήγηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει έγκαιρα η πληρωμή μέχρι 30/6/2020.

Όμως η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας, για άγνωστους σε εμάς λόγους, φέρνει συνεχώς και νέα γραφειοκρατικά εμπόδια για την μεταβίβαση των χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ.

Απαίτησε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (κάτι που δεν ζήτησε σε προηγούμενη μεταβίβαση επιχορήγησης) και όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, αρνήθηκε και πάλι την μεταβίβαση  χωρίς καμιά δικαιολογία και αποφάσισε να επιστρέψει την επιχορήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών!!!

Αυτό φυσικά σημαίνει και νέα καθυστέρηση, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε.

Ο Π.Φ.Σ. ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας  έτσι ώστε αύριο να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των φαρμακείων – κόμβων υγείας».