Την ακύρωση του Obamacare, του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα βάσει του οποίου εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν προστεθεί στο υγειονομικό δίχτυ ασφαλείας των ΗΠΑ, ζήτησε αργά χθες το βράδυ από το Ανώτατο Δικαστήριο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νόμος για Προσιτή Οικονομικά Υγειονομική Περίθαλψη (Affordable Care Act, ACA) έχει κατ’ ουσίαν ακυρωθεί, αφού η προηγούμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, περιέκοψε τμήματά του, υποστήριξε στην προσφυγή του ο συνήγορος της κυβέρνησης Νόελ Φρανσίσκο.

«Τίποτε απ’ όσα έκανε το Κογκρέσο του 2017 δε δείχνει ότι είχε την πρόθεση να συνεχιστεί η λειτουργία του υπόλοιπου ACA», υπογράμμισε ο Φρανσίσκο.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως θα ζητήσει από το δικαστήριο να κηρύξει τον ACA παράνομο, δημιουργώντας ένα πιθανότατα κρίσιμης σημασίας πεδίο μάχης για τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την ενέργεια «αδιανόητη ωμότητα» εν μέσω του ξεσπάσματος του κορονοϊού, που έχει πλήξει τις ΗΠΑ σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.