Στην κατάθεση επίσημου αιτήματος κατάθεσης εγγράφων προχώρησε η ανεξάρτητη ομάδα του Vouliwatch σε συνεργασία με τον οργανισμό Reporters United, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Παράλληλα το Vouliwatch καλεί παράλληλα τους πολίτες να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για διαφάνεια και ενημέρωση.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το αίτημα αυτό είναι «πάνδημο αλλά ακόμη… ανικανοποίητο» – σημειώνεται ότι αποτελεί και διακομματικό αίτημα – και υπογραμμίζει ότι «τα αιτήματα FOΙ (Freedom of Information), η άσκηση δηλαδή του συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένου δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, αποτελούν στη χώρα μας έννοια άγνωστη, παρά την προοδευτική νομοθετική τους κατοχύρωση. Σε μια εποχή που όλοι ομνύουν υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στη χώρα μας το δικαίωμα των πολιτών να απαιτούν συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις πράξεις της διοίκησης παραμένει γράμμα κενό».

Το Vouliwatch βάζει μπροστά, για πρώτη φορά στη χώρα μας, πανελλήνια καμπάνια για να δώσει η κυβέρνηση τα ποσά στη δημοσιότητα. Καλεί όλους τους πολίτες να καταθέσουν με τη σειρά τους αντίστοιχα αιτήματα για δημοσίευση των στοιχείων αυτών, σε μία μαζική κινητοποίηση για «να πετύχουμε μια ουσιαστική νίκη διαφάνειας και δημοκρατικής ενεργοποίησης». 

Εδώ το πρότυπο αίτημα κατάθεσης εγγράφων για την συγκεκριμένη υπόθεση το οποίο μπορούν να συμπληρώσουν οι πολίτες και να αποστείλουν στις διευθύνσεις των αρμοδίων οργάνων: Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας: information@minpress.gr / Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κο. Στέλιος Πέτσας: sec_spokesman@mindigital.gr / Υφυπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης: deputyminister-secr@minfin.gr, ministeroffice@minfin.gr