Το ΔΝΤ υποβάθμισε σήμερα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, καθώς προβλέπει πολύ ισχυρότερη οικονομική ζημιά εξαιτίας του κοροναϊού, σε σχέση με την προ διμήνου πρόβλεψή του.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,9%, σημαντικά χειρότερα από το 3% που εκτιμούσε στην έκθεσή του τον Απρίλιο. Θα πρόκειται για τη χειρότερη ετήσια συρρίκνωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει πτώση 8% φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη του 5,9% του Απριλίου. Και αυτή η πτώση θα είναι η χειρότερη ετήσια επίδοση μετά την οικονομική αποσταθεροποίηση που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα τις δυσοίωνες προβλέψεις του ως μια επικαιροποίηση της Παγκόσμιας Οικονομικής Έκθεσης του Απριλίου. Αυτές οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις και άλλων μεγάλων οργανισμών. Νωρίτερα αυτό το μήνα για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα  εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2%.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά «απειλώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από το 1990».