Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους την «αναστολή» χορήγησης πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, την οποία αποφάσισε πριν από δύο μήνες, επεκτείνοντας το μέτρο αυτό σε πολλές άλλες θεωρήσεις εισόδου για εργασία, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πλευρά του προέδρου, εν μέσω και της προεκλογικής εκστρατείας, επιθυμεί να επιστρέψει στην κλασική ατζέντα του 2016, εκμεταλλευόμενη και τη μεγάλη άνοδο της ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας.

«Προτεραιότητα του προέδρου είναι να επιστρέψουν οι Αμερικάνοι στη δουλειά», ανέφερε ο αξιωματούχος, όμως επικριτές της κίνησης αυτής εκτιμούν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να περάσει ακόμη πιο σκληρούς αντιμεταναστευτικούς νόμους.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 13,3% τον Μάιο, έναντι 3,5% το Φεβρουάριο, λόγω των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα νέο διάταγμα, το οποίο αναμένεται να υπογράψει θα παρατείνει αυτή την «παύση» έως τις 31 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει διάφορους τύπους θεωρήσεων εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της H1B που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ή της μεταφοράς βίζας στις τάξεις των εταιρειών που χρησιμοποιείται για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Μπρος πίσω με τις κυρώσεις

Την ίδια στιγμή η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Λευκού Οίκου σχετικά με την Κίνα συνεχίζεται.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για εμπορικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η συμφωνία για το εμπόριο που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ με την Κίνα αποφασίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λάβει «τέλος», συνδέοντας την προοπτική αυτή με την αμερικανική οργή για το γεγονός πως το Πεκίνο δεν έκρουσε νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία του κορονοϊού.

Λίγη ώρα αργότερα, όμως ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η διμερής συμφωνία για το εμπόριο παραμένει ενεργή.

«Η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη. Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.