Στα χαρτιά» φαίνεται πως μένει το περίφημο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού σε τουριστικές περιοχές.

Αυτό συμβαίνει καθώς στα νησιά τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι μετρημένα στα δάχτυλα, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι οι γιατροί που θα τα στελεχώσουν.

«Δεν υπάρχει τίποτε από αυτά. Έχουμε μόνο έναν αγροτικό γιατρό, δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας. Υπάρχει ένας ακόμα γιατρός που είναι από τους Γιατρούς του Κόσμου. Δηλαδή υπάρχουν δύο γιατροί για όλο το νησί» λέει στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Αντώνης Αγάς, που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο στο νησί της Φολεγάνδρου. «Η λήξη της προθεσμίας ήταν την Πέμπτη (.σ.: 18 Ιουνίου) κι αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας» τονίζει από τη μεριά της η Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία καραντίνας απέφερε μόλις 40 αιτήσεις από τα τουλάχιστον 100 που χρειάζονται. «Ποιος θα μπει σε μία τέτοια διαδικασία, εάν θέλουν να πάνε σε ένα ξενοδοχείο με 40 δωμάτια. Με τον ΦΠΑ είναι 400 ευρώ την ημέρα. Αυτό το ξενοδοχείο για να επανδρωθεί θέλει το λιγότερο 10 άτομα. Με 12.000 ευρώ το μήνα, με τον ΦΠΑ μέσα θα μπορέσει ένα ξενοδοχείο να πληρώσει; Δεν πρέπει να καθοριστεί η αμοιβή; Πρέπει να είναι έρμαιο ο ξενοδόχος;» διερωτάται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ).
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποτελούν τροχοπέδη για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προέτρεψε μέσω των διαγγελμάτων του ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους ξενοδόχους και τους ζήτησε να μην αφήσουν κλειστά τα καταλύματά τους, οι ξενοδόχοι δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα, καθώς καλούνται να βρουν λύσεις στο θέμα με τους γιατρούς. Κι αυτό διότι το πρωτόκολλο ασφαλείας ορίζει έναν γιατρό για κάθε ξενοδοχείο.

«Με τους ιδιώτες γιατρούς που μιλήσαμε κανένας δεν δέχεται να αναλάβει αυτή την ώρα την ευθύνη» τονίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ η Μάνια Αμπατζή σημειώνει: «Προφανώς κάποιος πρέπει να μας πει με ποιους γιατρούς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Απ ό,τι ακούω υπάρχει θέμα αμοιβών».