Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, απέναντι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας επικρατεί αναβρασμός, με τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ να έχει προκηρύξει για σήμερα Τρίτη 24ωρη απεργία, με συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή στη 1 το μεσημέρι. Για την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου (Τετάρτη 10 Ιουνίου), οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει ξανά συλλαλητήριο και συναυλία έξω από τη Βουλή. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, έχοντας προκηρύξει στάση εργασίας ως τις 12 το μσημέρι την Τρίτη και καλώντας του εργαζομένους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απέναντι στο νομοσχέδιο τάσσονται σχεδόν όλοι οι φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), η πλειοψηφία των ενώσεων που εκφράζουν το προσωπικό των πανεπιστημίων, όπως και η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά. Στοιχείο που τεκμαίρεται από τις κινητοποιήσεις που γίνονται εναντίον του νομοθετήματος αλλά και από τις επίσημες θέσεις που έχουν καταγραφεί από δεκάδες φορείς. «Κοινός τόπος» η των προαναφερομένων είναι η απουσία ουσιαστικού κοινοβουλευτικού διαλόγου.