«Ωμό αυταρχισμό αντί σωφρονιστικής πολιτικής εφαρμόζει η κυβέρνηση στις φυλακές», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας πως η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής εμφανίστηκε στην επιτροπή της Βουλής «με πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά θράσος και προκλητικότητα». 

Πυρά κατά της Σοφίας Νικολάου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την παρουσία της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στη Βουλή.

Με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες Δικαιοσύνης, Σπύρος Λάππας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός κάνουν λόγο για τον «ωμό αυταρχισμό, αντί σωφρονιστικής πολιτικής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις φυλακές και υπογραμμίζουν πως η κ. Νικολάου εμφανίστηκε στην επιτροπή «με πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά θράσος και προκλητικότητα». 

Αναφερόμενοι στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, οι κ. Λάππας και Ψυχογιός κατηγορούν την κ. Νικολάου πως φάνηκε «αμετανόητη» για την τραγική διαχείριση της υπόθεσης και «με περισσή αναίδεια» εγκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους.

Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στα όσα είπε η κ. Νικολάου, τονίζουν επίσης πως «φάνηκε πια ότι η πολιτική της ΝΔ καθορίζεται από τα fake news», καθώς και «η πλήρης άγνοια των φυλακών και των αναγκών τους: Μπροστά μάλιστα στην ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου, επαναλάμβανε μονότονα τα ευρήματα των ελέγχων και τα ποντίκια που ανακάλυψε σε μια φυλακή (!) Καμιά εξήγηση ωστόσο δεν έδωσε για τις απευθείας αναθέσεις σε «φίλους», ούτε για τις ακριβοπληρωμένες, και πάλι με απευθείας ανάθεση, δημόσιες σχέσεις της Γραμματείας. Τέλος, ενώ υπερασπίστηκε το δόγμα “νόμος και τάξη” για ασφάλεια στις φυλακές, δεν δικαιολόγησε τις δολοφονίες, τις συμπλοκές και τους θανάτους που συμβαίνουν διαρκώς». 

Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν πως με την ακροδεξιά πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η χώρα βαδίζει και πάλι στη διεθνή απαξίωση, αφού επιλέγει το μοναχικό δρόμο της άμετρης καταστολής αντί της ουσιαστικής πολιτικής ανθρωπισμού και επανένταξης.