Κλιμακώνει την κόντρα με το Πεκίνο ο Ντόναλντ Τραμπ, με επόμενο βήμα την απαγόρευση πτήσεων κινεζικών αερομεταφορέων προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 16 Ιουνίου, καθώς η δίοικηση του Τραμπ προχωρά ουσιαστικά σε αντίποινα ώστε το Πεκίνο να επιτρέψει την επανέναρξη πτήσεων αμερικανικών αερομεταφορέων.

Η κίνηση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών έρχεται εξάλλου ως τιμωρία αφότου το Πεκίνο δεν συμμορφώθηκε με μια υπάρχουσα συμφωνία για τις πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η εντολή απαγόρευσης αφορά τις εταιρείες Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co και Hainan Airlines Holding Co.

Η Delta Air Lines και η United Airlines έχουν ζητήσει επανέναρξη των πτήσεων προς Κίνα μέσα στον Ιούνιο, ενώ οι κινεζικοί αερομεταφορείς συνέχισαν τις πτήσεις προς ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις 22 Μαΐου η κυβέρνηση του Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθιστά αδύνατη την επανέναρξη των πτήσεων για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Η Κίνα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να πει πότε θα αναθεωρήσει τους κανονισμούς «ώστε να επιτρέψει στους αμερικανικούς αερομεταφορείς να επαναφέρουν τις προγραμματισμένες επιβατικές πτήσεις», τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Οι κινεζικοί αερομεταφορείς πραγματοποιούν μόνο μία προγραμματισμένη πτήση την εβδομάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχουν επίσης πραγματοποιήσει αρκετές πτήσεις τσάρτερ, συχνά για να βοηθήσουν τους Κινέζους μαθητές να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.