Μπορεί ο κύκλος των τακτικών τηλεοπτικών ενημερώσεων για τον κορωνοϊό να ολοκληρώθηκε την Τρίτη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ελλάδα τελείωσε με τον Covid 19, γεγονός που υπογράμμισε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, στην τελευταία του, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες παρουσίας του στο καθημερινό briefing του υπουργείου Υγείας.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, αν και τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, μιας και ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ κάτω από 1% του πληθυσμού, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, πολίτες και κρατικός μηχανισμός να επαναπαύονται καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έλευση ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

«Η πατρίδα μας κατάφερε να επιπεδώσει και να μειώσει την καμπύλη του ιού. Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Ωστόσο, η επιφυλακή και η εγρήγορση για το δεύτερο κύμα είναι σημαντική», δήλωσε εμφατικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα. Στην πρώτη έρευνα, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δεόγματα βγήκαν θετικά, ήτοι 0,7%.

Παράλληλα, η δεύτερη έρευνα από εναπομείναντες ορούς, εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θετικά, δηλαδή ένα 0,35%.

Συμπηρώνοντας, τόνισε πως ο δείκτης R0 παραμένει αρκετά κάτω από 1%. 

«Τα αποτελέσματα φαίνονται και είναι κοντά στα αληθινά», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αρκεί να ρίξει μια προσεκτική ματιά στους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). 

Παράλληλα, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, καταγράφονται σε Αργολίδα, Καστοριά και Ξάνθη.

Ακολουθούν οι νομοί ΑττικήςΕύβοιαςΛάρισαςΘεσσαλονίκης και Κοζάνης, ενώ λιγότερα κρούσματα έχουν καταγραφή σε ΜεσσηνίαΠρέβεζαΆρταΈβρο και Μυτιλήνη.

Εξάλλου,από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4689 (2.9%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).