Στα 2.678 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 148

Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Για τα κρούσματα που υπήρξαν στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Τσιόδρας είπε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είπε:

«Δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού. Μελέτη στις ΗΠΑ ανακάλυψε μια σημαντική μετάλλαξη αξιολογήθηκε σημαντική από τον ΠΟΥ, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξαφάνιση του ιού SARS. Προς το παρόν όμως δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Άλλη μελέτη είδε 200 μεταλλάξεις. Περισσότερες στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός. Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς μηδέν σε κάθε χώρα. Ο ιός πχ. εισήλθε στη Βρετάνια πολλές φορές ανεξάρτητα. Στο τέλος του 2019 αναδύθηκε ο ιός. Απίθανο ο κορωνοϊός να ήταν σε κυκλοφορία για πολύ πριν ανακαλυφθεί».

 Τρίτον, επιβεβαιώνεται ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. Δεν γινειται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός. Σε κάποιες περιοχές του ιού μικρό ποσοστό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο.

Σημείωσε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019.

Χαρδαλιάς για συναθροίσεις στις πλατείες: Υπάρχει κίνδυνος να τα τιμάξουμε όλα στον αέρα 

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε ξανά αυστηρό μήνυμα σε όσους συναθροίζονται στις πλατείες, αγνοώντας τα μέτρα.

«Θέτουν σε κίνδυνο την δική τους ζωή και των συνανθρώπων τους», είπε και τόνισε πως:

«Υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Oύτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορωνοϊό».

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως η μετακίνηση σε άλλο νομό επιτρέπεται μόνο για του εξής λόγους και έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα: Τροφοδοσία, λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση.

Στην ηπειρωτική χώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει από τις 18 Μαΐου,ενώ για τα νησία θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες