Στο πλαίσιο του διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, και σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη συμπρόεδρο των Πράσινων της Γερμανίας Annalena Baerbock, πραγματοποιήθηκαν θεματικές τηλεδιασκέψεις  μεταξύ των δύο κομμάτων.

Οι τηλεδιασκέψεις αφορούσαν στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και στα θέματα πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος,  η υπεύθυνη από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ράνια Σβίγκου, η υπεύθυνη από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα Κλιματική Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης. To γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά των Πρασίνων συμμετείχαν, η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, ευρωβουλευτής Ska Keller, η  αντιπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα, Jamila Schaefer, η  βουλευτής  και διευθύντρια της ΚΟ των Πρασίνων, εκπρόσωπος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Franziska Brantner, η βουλευτής και εκπρόσωπος για τις πολιτικές για το κλίμα Lisa Badum, οι ευρωβουλευτές Jutta Paulus και Michael Bloss.

Από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα κοινών, προοδευτικών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα απαραίτητα ευρωπαϊκά εργαλεία για την οικονομική ανασυγκρότηση, η σημασία του ευρωομολόγου και του Green Deal, η Πράσινη και η Ψηφιακή Ατζέντα, η ενίσχυση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενεργειακή ασφάλεια, η προώθηση των ΑΠΕ, η προστασία της βιοποικιλότητας, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανησυχητικές εξελίξεις για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που συζητείται αυτές τις μέρες στην ελληνική βουλή, με περιορισμούς στη συμμετοχή των βουλευτών ενώ υπάρχουν περιορισμοί στις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες λόγω πανδημίας, το οποίο και δημιουργεί σοβαρά ελλείμματα στις λειτουργίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου και στις πολιτικές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Οι επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με στόχο την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.