Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία με ένα βίντεο που ανέβασε στο Twitter και έχει γίνει viral τρολάρει τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Στο βίντεο με τίτλο “Μία φορά και ένας ιός” οι Κίνα και οι ΗΠΑ αναπαρίστανται με δύο φιγούρες οι οποίες κάνουν διάλογο μεταξύ τους.

Στο βίντεο κινουμένων σχεδίων αρχικά η φιγούρα που αναπαριστά την Κίνα λέει “περίεργα κρούσματα πνευμονίας”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντά “εντάξει, το μήνυμα ελήφθη”. Όταν η Κίνα λέει ότι “ανακάλυψε έναν νέο ιό” οι ΗΠΑ απαντούν “Και λοιπόν;”. Στη συνέχεια η φιγούρα που αναπαριστά τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει “στρατόπεδο συγκέντρωσης” το προσωρινό νοσοκομείο που χτίστηκε σε λίγες μέρες στην Γουχάν για τους ασθενείς με κορονοϊού και “παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Στη συνέχεια του βίντεο η φιγούρα που αναπαριστά την Κίνα λέει ότι ο νέος κορονοϊός γονατίζει το σύστημα υγείας της, με τις ΗΠΑ να απαντούν “κοιτάξτε πόσο πίσω είναι η Κίνα”. Κι όταν η Κίνα σημειώνει ότι “ο ιός σκοτώνει γιατρούς”, οι ΗΠΑ αναφέρουν “κλασική τριτοκοσμική χώρα”. Η φιγούρα που αναπαριστά την Κίνα λέει ότι ο ιός μεταφέρεται με τον αέρα και οι ΗΠΑ απαντούν “θα εξαφανιστεί μαγικά τον Απρίλιο”.

Το βίντεο καταλήγει με τη φιγούρα των ΗΠΑ να ομολογεί ότι “δεν έκανε τίποτε επί τρεις μήνες” και ότι κόβει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επειδή “συμφωνεί” με την Κίνα. Αφού επισημαίνονται οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο Τραμπ που έλεγε ότι ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος αλλά ότι εκατομμύρια Κινέζοι έχουν πεθάνει, η φιγούρα της Κίνας απαντά: “Αυτό είναι που λατρεύω σε εσάς τους Αμερικανούς – η συνέπειά σας”.