Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δε βλέπει να υπάρχει επί του παρόντος πίεση χρόνου για το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης μετά την κρίση του κορωνοϊού.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε για το  ευρωπαϊκό Ταμείο ανασυγκρότησης, το οποίο να βρίσκεται σε πολύ στενή σχέση με το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα τόσο κοντά σε αυτό. Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να καταπολεμήσουμε την πανδημία και στη συνέχεια  θα επικεντρωθούμε στη φάση της ανάπτυξης», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Εάν ελέγξουμε την κρίση του κορωνοϊού, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει εξίσου και για την Ευρώπη. Μόλις τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και τα σύνορα γίνονται πιο ανοιχτά, όχι μόνο για τα αγαθά και τους μετακινούμενους εργαζόμενους, θα επιτευχθεί η αναζωογόνηση ολόκληρης της οικονομίας. Ως ένα μεγάλο εξαγωγικό έθνος εμείς οι Γερμανοί έχουμε συμφέρον να ανακάμψουμε οικονομικά όχι μόνο εμείς, αλλά να συμβεί επίσης αυτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είμαστε στενά συνδεδεμένοι με όλες τις χώρες», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, το Eurogroup συμφώνησε να ιδρυθεί ένα Ταμείο ανασυγκρότησης, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα κορωνο-ομόλογα, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά  ομόλογα, για τη χρηματοδότησή του. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει πιθανόν εκ νέου τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.