Επι ποδός βρίσκονται οι κάτοικοι των νησιών Λέσβου και Χίου κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση στέλνει δέκα διμοιρίες ΜΑΤ και αύρες ρίψης νερού, προκειμένου να προχωρήσει «πάση θυσία» η δημιουργία των κλειστών δομών και να επιβληθεί η τάξη.

Απρόθυμοι είναι και οι δήμαρχοι των νησιών να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας που συστήνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, για τον τερματισμό λειτουργίας των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών, ενώ οι εργασίες για τα κλειστά κέντρα αρχίζουν παρά τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Με φορτηγά και μηχανήματα έργου οι κάτοικοι της περιοχής Μανταμάδου στη Λέσβο, έχουν αποκλείσει και τους δύο δρόμους, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται εκεί. Ομάδες περιφρούρησης πολιτών έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καβακλή- Καράβας του Μανταμάδου, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών. Με σημερινή ανακοίνωση η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και β βαθμού».

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Αποφασισμένοι να δώσουν «τον ύστατο αγώνα» κατά της δημιουργίας υπερδομής 620 στρεμμάτων στην περιοχή του Αίπους, είναι και οι κάτοικοι της Χίου, που το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού. Σε συνεδρίαση των τοπικών παραγόντων την Κυριακή στη Σάμο, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις και αποκλεισμό της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει το κλειστό κέντρο.

«Κλείνουμε το δρόμο για να αντισταθούμε ειρηνικά στις κατοχικές δυνάμεις των ΜΑΤ που προσεγγίζουν σε λίγη ώρα το Νησί μας που μοναδικό σκοπό έχουν να  εξυπηρετήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ να μετατρέψει τη Χίο στη μεγαλύτερη φυλακή ψυχών στην Ευρώπη! Όλη η Χίος αντιστέκεται στον παραλογισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης!», αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και εν αναμονή της άφιξης των ΜΑΤ στο νησί, τα μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Χίου, κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης ετοιμάζουν μαζικές παραιτήσεις ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης.