Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ διαμήνυε διά των στελεχών της ότι «δεν υπάρχει 13η σύνταξη», ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις για την κατάργηση του μέτρου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ως μόνιμο, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστήριζε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει ένας μόνιμος υποστηρικτικός μηχανισμός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ότι αυτός θα ερχόταν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση ήρθε, ο υποστηρικτικός μηχανισμός για τους χαμηλοσυνταξιούχους όμως όχι. Τέτοια πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Σχολιάζοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε σχετικά: «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος». 

«Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών. Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ. Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.