«H κα Μενδώνη κλιμακώνει από τη βουλή τον πόλεμο κατά του Ελληνικού τραγουδιού. Δεν δίνει άδεια, δεν ξεκινάει τη μετάβαση της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης) στην ΕΔΕΜ (ανεξάρτητος φορέας των δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας)  εγκαίρως και συνεχίζει τη δημόσια παραπλάνηση. Ξεκινάμε αγωγές, κινητοποιήσεις, αποκαλύψεις, απαγορεύσεις. Καλούμε και τα άλλα σωματεία σε συμπόρευση» λένε οι δημιουργοί του σωματείου των δημιουργών «ΑΣΜΑ 450+» μεταξύ άλλων στη νέα τους ανακοίνωση.

Προσθέτουν μάλιστα πως «….οι δε υποσχέσεις του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη υπήρξαν είτε κυνικά προεκλογικά ψεύδη είτε αγνοούνται πλήρως από την Υπουργό του. Αγαπητοί συνάδελφοι, το ποτήρι ξεχείλισε. Είμαστε έτοιμοι για όλα και από αύριο το πρωί θα ενημερωθείτε όλοι για τις κινητοποιήσεις, τις συναυλίες, τις αγωγές, τις αποκαλύψεις και τις απαγορεύσεις που ετοιμάζονται.». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Tvxs.gr, το θέμα των δημιουργών πυροδοτεί εντάσεις και εντός της κυβέρνησης.

 

Οι Έλληνες δημιουργοί, ζητούν επίμονα μήνες τώρα την άδεια για τον δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, την οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένη να τους παραχωρήσει η υπουργός. Το είχε μάλιστα εγγυηθεί εγγράφως προεκλογικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκείνη όμως το αρνείται. Η καθυστέρηση αυτή άνοιξε την όρεξη σύμφωνα με τους δημιουργούς σε ιδιώτες, να δραστηριοποιηθούν. Ήδη μάλιστα ανακοινώθηκε η νέα εταιρεία του Δημήτρη Μάρη.

Η οργή των δημιουργών ξεχείλισε, μετά την τοποθέτηση της υπουργού στη βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών. Σύμφωνα με το e-tetradio.gr,  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που βεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι παρέλαβε την έκθεση βιωσιμότητας (την οποία απαιτούσε η υπουργός και κατέθεσαν οι δημιουργοί αν και δεν την επιβάλει ο νόμος), απάντησε πως τα επόμενα (πολλά, πάρα πολλά βήματα) θα είναι «να ελεγχθεί αυτή η έκθεση βιωσιμότητας» από τον ΟΠΙ, μετά «το πρώτο στάδιο να βγει η απόφαση αδειοδότησης του υπουργού Πολιτισμού» στην συνέχεια να μεταφερθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι αρμοδιότητες από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) στην ΕΔΕΜ και να «ρυθμιστούν τα θέματα αποτίμησης και αξίας» των περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΕΔ ώστε να «καταβληθεί από τον φορέα το αναλογούν ποσό». Με δυο λόγια; Η υπουργός ούτε υποχώρησε, ούτε δεσμεύτηκε και περιέγραψε και μία διαδικασία ανελαστικής και χρονοβόρας γραφειοκρατίας.

To ρεπορτάζ σημειώνει πως η υπουργός συνεχίζει να ψεύδεται σε σχέση με την περιβόητη χρηματοδότηση του bussiness plan αναφέροντας τα εξής: Η υπουργός συνεχίζει να λέει πως το bussiness plan θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου) Όμως, το ποσόν που θα δαπανηθεί προέρχεται από το νόμιμο 3% των εσόδων και εξόδων της ΕΥΕΔ που εκ του νόμου έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εποπτικό της συμβούλιο για ανάλογα θέματα και αποτελεί «ταμείο» που προέρχεται από τα δικαιώματα των δημιουργών και όχι από δημόσιο χρήμα.

 

 

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση απόψεων ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, Πάνο Σκουρολιάκο και Ιωάννη Δελή αντίστοιχα, που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις. Ο μεν Πάνος Σκουρολιάκος έκανε έναν σαφή υπαινιγμό στα παιχνίδια καθυστερήσεων της υπουργού εκφράζοντας την ευχή η έκθεση βιωσιμότητας που κατατέθηκε σήμερα «να μην αραχνιάσει στα γραφεία σας». Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Δελής τόνισε πως «το υπουργείο Πολιτισμού εξάντλησε όλη την αυστηρότητα και την ανελαστικότητά του απέναντι στους δημιουργούς» κι έτσι «δόθηκε πολύτιμος χρόνος για να ιδρυθεί μια ανεξάρτητη οντότητα, ένας ιδιώτης που θέλει να γίνει ΑΕΠΙ στην θέση της ΑΕΠΙ» γιατί «μυρίστηκαν ψητό δηλαδή». Τόνισε επίσης πως το κόμμα του θεωρεί «προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους δημιουργούς όταν τα έργα σας αποδεικνύουν ότι για άλλων τα συμφέροντα εργάζεστε».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, ο θόρυβος από τις διαμαρτυρίες των δημιουργών, έχει φτάσει στους διαδρόμους του Μαξίμου, το οποίο φαίνεται διχασμένο. Κάποια στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να δοθεί άμεσα η άδεια προκειμένου να κλείσει ένα από τα ανοιχτά μέτωπα, από την άλλη, στέλεχος του Μαξίμου και προσωπικός φίλος του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο, λειτουργεί βοηθητικά στα συμφέροντά του. Πάντως ο πρωθυπουργός, δεν φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός, οπότε τις επόμενες μέρες μάλλον θα έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τους Έλληνες δημιουργούς που θα τραγουδούν καταγγέλλοντας στις πλατείες της πρωτεύουσας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου ΑΣΜΑ 450+

«Η κα Μενδώνη κλιμακώνει από τη Βουλή τον πόλεμο κατά του ελληνικού τραγουδιού – Δεν δίνει άδεια, δεν ξεκινάει τη μετάβαση της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ εγκαίρως και συνεχίζει τη δημόσια παραπλάνηση. Ξεκινάμε αγωγές, κινητοποιήσεις, αποκαλύψεις, απαγορεύσεις. Καλούμε και τα άλλα σωματεία σε συμπόρευση. 

Μετά από τις σημερινές απαράδεκτες απαντήσεις της Υπουργού στις επίκαιρες απαντήσεις των βουλευτών, είναι πια ξεκάθαρο και για τους πιο καλοπροαίρετους: η Υπουργός δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει στη χώρα μας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων.Οι δε υποσχέσεις του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη υπήρξαν είτε κυνικά προεκλογικά ψεύδη είτε αγνοούνται πλήρως από την Υπουργό του.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το ποτήρι ξεχείλισε. Ξεκινάμε.Είμαστε έτοιμοι για όλα και από αύριο το πρωί θα ενημερωθείτε όλοι για τις κινητοποιήσεις, τις συναυλίες, τις αγωγές, τις αποκαλύψεις και τις απαγορεύσεις που ετοιμάζονται. Η αμετανόητη, υβριστική αυτή στάση κρύβει αυτά που φοβόμασταν και θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα. Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί ακροατές, στηρίξτε όλοι τον αγώνα μας».