«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε μια κομπλεξική αντιπολίτευση» δηλώνει στο liberal.gr o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης με αφορμή την απόφαση να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Παράλληλα σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καπελώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς για ψεύτικες υποσχέσεις προς τη μεσαία τάξη.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σήμερα ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης» προσθέτοντας πως «δεν μας έχει καπελώσει το ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε άνοιγμα στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, σε όσους και όσες μας ενώνουν κοινές ιδέες και αξίες»,

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό σημειώνει πως «Η ΝΔ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό μαθαίνει (;;;) στου κασίδη το κεφάλι» υπογραμμίζοντας ο΄τι «δυστυχώς η χώρα πληρώνει τις ιδεοληψίες, τις εμμονές και την προχειρότητα της ΝΔ και τον απίστευτο λαϊκισμό – τυχοδιωκτισμό της» και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική επαναφέροντας μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ως την «πιο λαμπρή στιγμή στην εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και χρόνια» και κάνει λόγο για «φελλούς» οι οποίοι «μας έλεγαν ΚΑΙ μέσα στη Βουλή προδότες».

Συνέντευξη στον Γιάννη Σιδέρη

– Αν η επιλογή προέδρου Δημοκρατίας ήταν παιχνίδι σκακιού, θα λέγατε ότι ο Μητσοτάκης σας έκανε ματ;

Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι βλέπουν τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους θεσμούς και το μέλλον της πατρίδας ως παιχνίδι… Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την εξωτερική μας πολιτική ψάχνουν στο εσωτερικό για νικητές και χαμένους με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα αποφύγω το ερώτημα όμως, αν όντως σκέφτονται κάποιοι έτσι, μάλλον τρικλοποδιά στον εαυτό του έβαλε. Την κα Σακελλαροπούλου, που η κυβέρνησή μας είχε προτείνει και επιλέξει για τη θέση της Προέδρου του ΣτΕ, σήμερα την στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αντίθετα, τον κ. Παυλόπουλο, που εμείς είχαμε προτείνει, ο κ. Μητσοτάκης δεν τον είχε ψηφίσει, παρότι προέρχεται από το κόμμα του. Εμείς αποδεικνύουμε στη πράξη ότι δεν είμαστε μια κομπλεξική αντιπολίτευση και ότι δεν λέμε «ΟΧΙ» για να λέμε «ΟΧΙ».

Ας ασχοληθούμε με την στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της χώρας κι ας αφήσουμε τα μεταξύ μας παιχνίδια.

– Μήπως τον έχετε υποτιμήσει;

Όχι! Δεν τον υποτιμούμε, δεν υποτιμούμε κανέναν. Δεν βλέπετε τι έπαθαν όσοι υποτίμησαν εμάς τα τελευταία χρόνια…

– Στους τομείς Ευθύνης του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τους δώδεκα στους εννιά ο Τσίπρας έβαλε πρώην Πασόκους. Σας έχει καπελώσει το ΠΑΣΟΚ;

O ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Βρισκόμαστε στο 2020, όχι στο 2010, ούτε στο 2000. Πολλοί άνθρωποι που και σε επίπεδο βάσης και σε επίπεδο στελέχωσης είναι σήμερα μαζί μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή σε άλλους πολιτικούς φορείς του προοδευτικού χώρου. Αυτό είναι αν θέλετε μια επιτυχία του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος. Όχι, δεν μας έχει καπελώσει το ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε άνοιγμα στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, σε όσους και όσες μας ενώνουν κοινές ιδέες και αξίες.

– Πως νιώθετε ανάμεσα σε τόσους Πασόκους; Ο Νίκος Φίλης είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ βρωμάει. Τώρα γίνατε το αποσμητικό τους;

Νιώθω πάρα πολύ ωραία. Επειδή προέρχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% μ’ αρέσει πάρα πολύ που οι ιδέες μας επιτέλους κατέκτησαν μεγαλύτερο χώρο στο πολιτικό χάρτη και που ο λαός μας έκανε την τιμή να δοκιμαστούν στην πιο δύσκολη φάση της πατρίδας μετά τη μεταπολίτευση.

Η όσφρηση δεν είναι η «δυνατή» μου αίσθηση γι’ αυτό δυσκολεύομαι λίγο να σας απαντήσω στο ερώτημα που αναφέρεται στις οσμές. Να καταφύγω όμως σε ένα παλιό δοκιμασμένο ρητό της Αριστεράς. Αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθήσουν, αυτό δίνει άριστο και αισθητικό και οσφρητικό αποτέλεσμα.

– Η κυβέρνηση με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής παραδέχτηκε την αποτυχία της κατάργησής του. Όμως και επί των ημερών σας το υπουργείο ήταν ωσεί παρόν. Μήπως το πρόβλημα δεν είναι το οργανωτικό σχήμα αλλά η νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό; Τη νοοτροπία του καλοδιάθετου οικοδεσπότη;

Η ΝΔ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό μαθαίνει (;;;) στου κασίδη το κεφάλι. Δυστυχώς η χώρα πληρώνει τις ιδεοληψίες, τις εμμονές και την προχειρότητα της ΝΔ και τον απίστευτο λαϊκισμό – τυχοδιωκτισμό της.

Να σας θυμίσω ότι τα έτη 2015 και 2016, όταν βρίσκονταν σε έξαρση τα προσφυγικά ρεύματα προς τη χώρα μας, η ΝΔ έλεγε πως φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, με προσφυγικές ροές στο ένα δέκατο του 2015 και 2016, η ΝΔ πελαγοδρομεί.

Τι ακριβώς εννοείτε με τη φράση «η νοοτροπία του καλοδιάθετου οικοδεσπότη»,

-ότι η κατάσταση στα νησιά μας είναι καλή και πρέπει να γίνει χειρότερη;

– ότι σε μία χώρα που δεν έχει πόλεμο η κατάσταση μπορεί να είναι πιο αφιλόξενη σε σχέση με μια χώρα που έχει;

– ότι πρέπει να πυροβολούμε τις βάρκες μέσα στη θάλασσα για να μην έρθουν άλλοι;

– ότι πρέπει να παραβιάσουμε το δίκαιο της θάλασσας και να κάνουμε push back ;

Πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα σε όλες του τις πτυχές, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με ευρύτερες ανακατατάξεις από τους πολέμους μέχρι την κλιματική αλλαγή και ήρθε για να μείνει. Πρέπει να το ομαλοποιήσουμε πιέζοντας την Τουρκία να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και την Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της στην ομοιόμορφη κατανομή των βαρών.

Δεν αρκεί η επανίδρυση του υπουργείου. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει πολιτική για να το κανονικοποιήσει, να δώσει πάλι το ΑΜΚΑ, να εγκαταλείψει τα σχέδια για κλειστές δομές, να πείσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της να δεχτούν πρόσφυγες στις γειτονιές τους.

– Θεωρείτε πως λόγω των ελληνοτουρκικών πρέπει να υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών; Εσείς πότε κάνατε για το Μακεδονικό;

  Μακεδονικό – Συμφωνία των Πρεσπών, η πιο λαμπρή στιγμή στην εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και χρόνια. Οι φελλοί μας έλεγαν ΚΑΙ μέσα στη Βουλή προδότες. Φαντάζεστε σήμερα με την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στη περιοχή να είχαμε και τουρκικά F16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, την πριν από ένα χρόνο αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας και αναγνωρισμένη από την Τουρκία ως τέτοια;

Σαφώς και πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Αν χρειαστεί και συμβούλιο βεβαίως να γίνει.

– Δηλώσατε πρόσφατα «να μην κάνει ο Χρυσοχοΐδης τον μπαχαλάκη. Ωστόσο δεν κάνατε δήλωση για τους τσιμεντόλιθους που πετούσαν οι αντιεξουσιαστές κατά των αστυνομικών. Μήπως σας διέπει -ως κόμμα – κάποια μονομέρεια; Δείχνετε κάποιες φορές, με αυτή σας τη μονομέρεια, να ξεχνάτε το γνωστό «ο αριστερισμός είναι η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού».

Σας διέφυγε. Παρόλο που το θεωρώ αυτονόητο το καταδίκασα κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή. Είμαι άνθρωπος της μη βίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης.

Αυτό που μας ανησυχεί σε συλλογικό επίπεδο είναι η αύξηση των περιστατικών ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η καταστολή μπορεί να συμβεί παντού, τυφλά και απροειδοποίητα, αναίτια και χωρίς πρόκληση, όπως είδαμε στο Κουκάκι, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία στους κόλπους της αστυνομίας, που πλήττουν συνολικά την αξιοπιστία του σώματος.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που την βλέπουμε όλοι, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

– Δηλώσατε: «Ο προϋπολογισμός του 2020 μπορούσε να δώσει περισσότερα στη μεσαία τάξη». Αφού την αφαιμάξατε ως κυβέρνηση, την αγαπήσατε όταν βρεθήκατε στην αντιπολίτευση;

Εμείς από το 2015 ως τον Αύγουστο του 2018 παλεύαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τα καταφέραμε βεβαίως, με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Στα μνημόνια η χώρα μπήκε επειδή χρεοκόπησε. Εμείς κριθήκαμε στις εκλογές. Τις εκλογές τις κέρδισε η ΝΔ με ένα πρόγραμμα στήριξης της μεσαίας τάξης που πριν περάσουν έξι μήνες φαίνεται ότι δεν θα τηρήσει. Δείτε τι γίνεται με τον κατώτατο μισθό… Έλεγαν διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης με ρυθμό ανάπτυξης 4%, δηλαδή αύξηση 8% κατ’ έτος. Στο προϋπολογισμό μας είπαν ότι η ανάπτυξη θα είναι αντί για 4% στο 2,8% και ή αύξηση του κατώτατου μισθού… 0% γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πέρσι και την φετινή. Πέρσι που δώσαμε μεγάλη αύξηση μας κατηγορούσαν ότι δώσαμε μεγάλη γιατί δεν είχε δοθεί πρόπερσι… Καταλαβαίνετε η κανονικότητα της ΝΔ για την μεσαία τάξη είναι το ΨΕΜΑ και η ΑΠΑΤΗ…

Να μην πάμε στο ζήτημα των πλειστηριασμών της Α κατοικίας που διαβεβαίωναν τον Αύγουστο ότι θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας, ενώ τώρα από 1η Μάιου αίρεται κάθε προστασία… Σε αυτό τι θέμα θα χαλάσουμε τις καρδιές μας όπως λέει και ο αρμόδιος υπουργός.

– Η αυτοκριτική είναι, θα λέγαμε, εθιμική συνήθεια για την αριστερά. Σε σας δεν την είδαμε ακόμη μετά την ήττα του Ιουλίου.

Σαφώς και κάνουμε αυτοκριτική. Είναι απαραίτητο. Σε εσωστρέφεια όμως δεν θα μπούμε, γιατί οι πολίτες δεν μας τίμησαν με την ψήφο τους για να είμαστε εσωστρεφείς. Μας τίμησαν με τη ψήφο τους για να κάνουμε παραγωγική αντιπολίτευση, να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση, να προχωρήσουμε τη διεύρυνση και εμβάθυνση και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα, για τις προκλήσεις που έχει η πατρίδα μας και η κοινωνία.

Το συνέδριο μας και οι ανοιχτές μας εκδηλώσεις είναι διαδικασίας απολογισμού και προγραμματισμού. Όσο πιο σοβαρή και διεισδυτική είναι η αυτοκριτική μας, τόσο ταχύτερα θα ανακτήσουμε στήριξη τμημάτων της κοινωνίας που παλαιότερα ήταν μαζί μας και σήμερα είναι σε απόσταση απ’ εμάς ή άλλων τμημάτων που βλέπουν την απόσταση μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών έργων του κ. Μητσοτάκη.