Tα χαρτιά έχουν ανοίξει πλέον, με τρόπο ατυχώς άκρως υποτιμητικό και προσβλητικό από την πλευρά της κυβέρνησης για τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει ως επόμενο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ο Προκόπης Παυλόπουλοςόπως, εδώ και καιρό έχει γράψει το Τvxs.gr – και το Μαξίμου παίζει απλώς «καθυστερήσεις» για λόγους μικροπολιτικής τακτικής και, κυρίως, διαχείρισης των εσωκομματικών ισορροπιών.

Και στο πλαίσιο αυτών των καθυστερήσεων διάφορα κυβερνητικά στελέχη, σε καθημερινή βάση και σε διατεταγμένη ή μη υπηρεσία, επιδίδονται σε διαρροές ονομάτων και διάφορους χρησμούς που εντείνουν εκείνο που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «προεδρικά καλλιστεία» και, στην ηπιότερη εκδοχή, υπονομεύουν και αποδυναμώνουν το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας και απαξιώνουν το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται για μια τακτική που δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των πόσο σημαντικών ή μη αρμοδιοτήτων έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι όμως η τακτική που το επιτελείο του Μαξίμου έχει αποφασίσει ότι διευκολύνει περισσότερο τον σχεδιασμό του – έναν σχεδιασμό ο οποίος δεν στοχεύει στην εγκατάσταση στην Ηρώδου Αττικού ενός προσώπου που θα εκφράζει την εθνική ενότητα σε μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για τη χώρα, αλλά στην πλήρη υπαγωγή της προεδρικής εκλογής στο παιχνίδι πολιτικών και εσωκομματικών συσχετισμών της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μισές διαρροές επιμένουν πως το πρόσωπο που έχει ήδη επιλέξει – αλλά, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο θα ανακοινώσει μετά τις 22 Ιανουαρίου – ο πρωθυπουργός προέρχεται από «τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς», και οι άλλες μισές πως πρόκειται για «πρόσωπο – έκπληξη» το οποίο «θα δυσκολευτεί πολύ να απορρίψει ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, δημιουργεί ήδη εντάσεις και προβληματισμούς και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Οι πλέον έντονες αντιδράσεις προέρχονται από στελέχη είτε της καραμανλικής πτέρυγας, είτε της άποψης ότι η θητεία του νυν Προέδρου είναι απολύτως πετυχημένη και συνιστά βαρύ πολιτικό και ηθικό unfair η επιλογή του πρωθυπουργού να σπάσει την άτυπη και διακομματική παράδοση ανανέωσής της. Στην θέση αυτή, κατά τις πληροφορίες, συντάσσονται παλαιά και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ – από τον Νικήτα Κακλαμάνη που τοποθετήθηκε και δημόσια, έως τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, δε, η τακτική της κυβέρνησης φαίνεται να οδηγεί και τον ΣΥΡΙΖΑ σε επιλογή ακόμη πιο άτεγκτης στάσης στο θέμα της προεδρικής εκλογής – μια επιλογή, που μπορεί να καταλήξει έως και στην αποχή του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή εάν μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θελήσει να είναι υποψήφιος υποστηριζόμενος μόνον από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κοινός τόπος ήταν πως το κόμμα θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου μέχρι τέλους. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει άλλο πρόσωπο και ο νυν Πρόεδρος αποσυρθεί, τότε οι εισηγήσεις στην Πολιτική Γραμματεία ήταν δύο: Είτε να προταθεί άλλο πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά, είτε να μην «κατεβάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ κανέναν υποψήφιο και να καταψηφίσει ή να δηλώσει παρών στην ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου. Οι τελικές αποφάσεις θα επικυρωθούν όταν γίνει γνωστή η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, η πλάστιγγα γέρνει ισχυρά στη δεύτερη εκδοχή – δηλαδή, να μην προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κανέναν άλλο πρόσωπο πλην Παυλόπουλου.

της Μαρίνας Αλεξανδρή