Καθ’ οδόν για τη Λιβύη ή ήδη εκεί βρίσκονται 2.000 Σύροι αντάρτες που ξεκίνησαν από την Τουρκία, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σαράτζ.

Την πληροφορία δημοσιεύει ο Guardian, που επικαλείται συριακές πηγές σε Τουρκία, Λιβύη και Συρία. Η ανάπτυξη των Σύρων ανταρτών στην αφρικανική χώρα έρχεται μετά τη συμφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου και τον επικεφαλής της αναγνωρισμένης διεθνώς GNA, για συνεργασία στον στρατιωτικό και στον τομέα της ασφάλειας, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Η Άγκυρα, που στηρίζει την αντιπολίτευση από την έναρξη του συριακού εμφυλίου, χρησιμοποιεί τους ίδιους αντάρτες εναντίον των δυνάμεων που ελέγχονται από τους Κούρδους, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από την κατάσταση στη Συρία», επισημαίνει στον Guardian η Κλαούντια Γκατσίνι, ειδική σε θέματα της Λιβύης από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων και προσθέτει: «Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη ισχυρό εξαιτίας της παρέμβασης της Άγκυρας και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του Χάφταρ».

Οι Σύροι αντάρτες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έχουν υπογράψει συμβόλαια για έξι μήνες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σαράτζ και όχι με τον τουρκικό στρατό. 

Θα λαμβάνουν μηναίο μισθό 1.800 ευρώ, αντί των 70 – 80 ευρώ που παίρνουν κάθε μήνα στη Συρία. Σε όλους έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν τουρκική ιθαγένεια, με την Άγκυρα να αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες στρατιώτες, ενώ είναι υπεύθυνη και για τον επαναπατρισμό στη Συρία, των σορών των νεκρών.

Η Άγκυρα και η Τρίπολη αρνούνται την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει στείλει μόλις 35 στρατιώτες, με συμβουλευτική ιδιότητα, στην Τρίπολη. Εξάλλου σήμερα Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε συγκεκριμένα για μια ομάδα εκπαίδευσης και συνεργασίας, η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. 

Όσον αφορά το μέλλον της εκεχειρίας, μολονότι ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ αποχώρησε από τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει το κείμενο συμφωνίας που πρότειναν Ρωσία και Τουρκία, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε πως είναι νωρίς για να πει κανείς πως η κατάπαυση του πυρός έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Χάφταρ είχε ζητήσει εξ αρχής ένα περιθώριο δύο ημερών για να απαντήσει.