Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες, ωστόσο ο αριθμός των μεθοριακών διαβάσεων και το χρονικό διάστημα ισχύος της εντολής αυτής μειώθηκαν κατά το ήμισυ για να αποφευχθεί ένα ρωσικό βέτο.

Το 15μελες ΣΑ επέτρεψε να συνεχιστούν οι παραδόσεις διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας από δύο συνοριακά περάσματα στην Τουρκία, αλλά όχι από τα σημεία διέλευσης από το Ιράκ και την Ιορδανία. Επίσης ανανέωσε την ανθρωπιστική επιχείρηση για έξι μήνες αντί για ένα χρόνο.

Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία και υποβάθμισαν το ψήφισμα προκαλώντας την οργή και την αποχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τα εναπομείναντα 11 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Από το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής περνούν τη βοήθεια στη Συρία από τέσσερα μεθοριακά περάσματα στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η εντολή αυτή ανανεώνεται από τον ΟΗΕ ετησίως και η λήξη ισχύος της τρέχουσας έληγε την Παρασκευή. Τον Δεκέμβριο η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκάροντας την παράταση. Ήταν η 14η φορά που το έπραξαν αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη Συρία το 2001.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία και 1,3 εκατομμύρια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας βασίζονται σε αυτή τη διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια. Η εντολή του ΣΑ είναι απαραίτητη επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν συναινεί να εισέρχεται στη χώρα βοήθεια διαμέσου των συνόρων.

Ο πρέσβης του Βελγίου στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως το πέρασμα από το Ιράκ χρησιμοποιείτο για την παράδοση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. “Σήμερα δεν υπάρχει ορατή εναλλακτική σε αυτό το συνοριακό πέρασμα”, είπε στη συνεδρίαση του ΣΑ πριν από την ψηφοφορία.