Το σεξ μετά το 50 περιβάλλεται από κοινούς μύθους και παρανοήσεις.

Κρίνοντας από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης, κάποιοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι το σεξ είναι μόνο για εικοσάρηδες.

Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το σεξ στο μέσον της ζωής και μετά από αυτό είναι ένα θέμα γεμάτο σύγχυση και παραπληροφόρηση. 

Διαβάστε παρακάτω μερικούς κοινούς μύθους και την αλήθεια για το σεξ μετά τα 50.

 

Μύθος:

Πέρα από μια ορισμένη ηλικία, οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Αλήθεια:

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τη σεξουαλικότητα, απλά σε άτομα άνω των 50, η σεξουαλική ικανοποίηση εξαρτάται περισσότερο από τη συνολική ποιότητα της σχέσης από ό,τι συμβαίνει στα νεώτερα ζευγάρια.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση για την υγιή γήρανση που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η έρευνα σε ενήλικες 65-80 ετών έδειξε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις (το 73%) δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική ζωή τους.

Μύθος:

Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, χάνει την ικανότητα για στύση.

Αλήθεια:

Η ίδια η γήρανση δεν αποτελεί αιτία στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, η μείωση των ορμονικών επιπέδων προκαλεί κάποιες αλλαγές. Ένας άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί περισσότερη σωματική διέγερση για να αναζωογονηθεί και η διέγερσή του μπορεί να μην είναι τόσο σταθερή όσο όταν ήταν νεότερος – αλλά το σεξ δεν είναι λιγότερο ευχάριστο.

 

Μύθος:

Συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την έλλειψη ενδιαφέροντος των γυναικών μετά τα πενήντα για το σεξ.

Αλήθεια:

Οι φυσικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση μιας γυναίκας. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα του κόλπου, προκαλώντας δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Και σε κάποιες γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να σημαίνουν έλλειψη ενέργειας και ασθενέστερη σεξουαλική ορμή.

Σε άλλες γυναίκες το ενδιαφέρον για το σεξ αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, λόγω, εν μέρει, της μεταβολής της αναλογίας τεστοστερόνης προς τα οιστρογόνα.

Μύθος:

Ο αυνανισμός μειώνει την ικανότητά σας να απολαμβάνετε σεξ με τον σύντροφό σας.

Αλήθεια:

Ο αυνανισμός μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση, με ή χωρίς σύντροφο. Για τις γυναίκες, βοηθάει να διατηρούνται οι κολπικοί ιστοί υγροί και ελαστικοί και αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών, τα οποία τροφοδοτούν τη σεξουαλική κίνηση, όπως αναφέρει το Εθνικό Δίκτυο Υγείας Γυναικών.

Για τους άνδρες, βοηθά στη διατήρηση της ανταπόκρισης της στύσης.

 

Μύθος:

Η ανικανότητα ενός άνδρα έχει στύση οφείλεται σε συναισθηματικό πρόβλημα.

Αλήθεια:

Στην πραγματικότητα, προβλήματα υγείας όπως η κακή κυκλοφορία του αίματος, οι διαταραχές του προστάτη και οι παρενέργειες που συνδέονται με τη λήψη φαρμάκων ευθύνονται για τις περισσότερες στυτικές δυσλειτουργίες.

 

Μύθος:

Τα ζευγάρια μετά τα 50 δεν έχουν σταθερή σεξουαλική ζωή ή χάνουν εντελώς το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Αλήθεια:

Για τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια που δεν έχουν σταθερή σεξουαλική ζωή, ευθύνεται συχνά κάποια ασθένεια ή κάποια δυσλειτουργία.

Το σίγουρο είναι ότι το σεξ αλλάζει ανάλογα με την ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλλαγές αρνητικές. Μετά την εμμηνόπαυση πολλά ζευγάρια χαλαρώνουν και δεν ανησυχούν πλέον για την εγκυμοσύνη, κάτι που τα βοηθά να χαλαρώσουν και να απολαύσουν περισσότερο το σεξ.

Μετά τα 50, γνωρίζετε το σώμα σας και τον σύντροφό σας και ξέρετε πώς να επικοινωνείτε και να ικανοποιείτε ο ένας τον άλλο. Είναι πιθανό να έχετε ξεπεράσει τις αναστολές σας και να κάνετε καλύτερο σεξ από ποτέ.

Παράλληλα, το σεξ μπορεί να είναι πιο ικανοποιητικό συναισθηματικά, καθώς δεν θα καθοδηγείται τόσο από τις ορμόνες αλλά από επιθυμία να μοιραστείτε τον εαυτό σας με κάποιον που σας αγαπά. Το σεξ μετά τα 65 μπορεί να συμβαίνει πιο σπάνια, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι γίνεται πιο ευχάριστο από ποτέ.