Την αναστολή χρήσης σφαιρών από καουτσούκ σε διαδηλώσεις ανακοίνωσε η αστυνομία της Χιλής, καθώς τον τελευταίο μήνα το συγκεκριμένο μέσο καταστολής άφησε χωρίς όραση στο ένα μάτι τουλάχιστον 200 διαδηλωτές.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάριο Ρόσας, ανέφερε ότι πλέον οι σφαίρες από καουτσούκ θα χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο ζωές πολιτών ή αστυνομικών.

«Προληπτικά, δόθηκε διαταγή να ανασταλεί η χρήση αυτών των μη θανατηφόρων μέσων» στις διαδηλώσεις, ανέφερε ο Ρόσας.

Η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι οι σφαίρες αυτές έχουν επικάλυψη καουτσούκ, αλλά, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Χιλής, αποτελούνται κατά 20% από καουτσούκ και κατά 80% από διοξείδιο του πυριτίου, θειικό βάριο και μόλυβδο, που τις κάνει τόσο σκληρές όσο «η ρόδα ενός πατινιού».

Τον τελευταίο μήνα, όπου η οργή έχει ξεχειλίσει στους δρόμους του Σαντιάγο και άλλων μεγάλων πόλεων της Χιλής για την ακραία ανισότητα και λιτότητα, έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις τουλάχιστον 23 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.000 και έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί περισσότεροι από 15.000.