Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που «θεωρούνται ως πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος». Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Φλώρινα, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους επικρίνοντας την κυβερνητική τροπολογία που ξεπαγώνει τα περιουσιακά στοιχεία υπόδικων εφοπλιστών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την Δυτική Μακεδονία, έκανε ειδική αναφορά στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των FT που έχει ως κεντρικό θέμα την διάταξη που προστέθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπου «πρόσωπα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε λεπτομέρειες του ρεπορτάζ που αναφέρεται σε επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πρώην τραπεζίτες και πρόσωπα που ελέγχονται από έρευνα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και που θα επωφεληθούν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης. Πρόσθεσε ότι «στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για έκπληξη των δικαστών από την συγκεκριμένη εξέλιξη» και ότι αναφέρεται ως πιθανότητα «η Ελλάδα να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το «συγκλονιστικό δημοσίευμα των FT που δημιουργεί ένα στίγμα για την χώρα στο διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται να το δείτε στην συντριπτική πλειοψηφία των δελτίων ειδήσεων των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών της Αθήνας» και συμπλήρωσε ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα με την προσπάθεια μεθόδευσης της πληροφορίας και των ειδήσεων είναι «ο έλεγχος της κοινής γνώμης».

Χωρίς Ώρα του Πρωθυπουργού η Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με την επίμαχη τροπολογία «ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου στρέφει το βέλη του κατά του Κ. Μητσοτάκη που «επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Την ίδια ώρα ο τέως πρωθυπουργός εξήγησε ότι κατατέθηκε ερώτηση όπου σύμφωνα με το κανονισμό «θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε ειδική συζήτηση εντός του κοινοβουλίου», αλλά ενημερώθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στην βουλή.

«Δεν μας ξαφνιάζει η παραπάνω εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, όπως «δεν πρέπει ξαφνιάζει ούτε εσάς γιατί όλα όσα σας αναφέρω δεν τα ακούσατε στα ΜΜΕ, στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας» κατέληξε.

Κόντρα Πέτσα – ΣΥΡΙΖΑ 

Απαντώντας στην κριτική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε μάλλον αμήχανα.

«Τόσο πολύ νοιάζεται ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα των Ποινικών Κωδίκων που δεν πήγε καν στη Βουλή για να ψηφίσει στη χθεσινοβραδινή (σ.σ. 13/11) ονομαστική ψηφοφορία, όπως έκανε ο πρωθυπουργός. Επέλεξε το φθηνό λαϊκισμό» σχολίασε ο Στ. Πέτσας, επιλέγοντας αρχικά να επιτεθεί στον τέως πρωθυπουργό.

Στην ουσία του ζητήματος, «μετά τη χθεσινή (σ.σ. 13/11) τροποποίηση που επέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε καμία παλαιά υπόθεση δεν αποδεσμεύονται αυτόματα λογαριασμοί και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το σχετικό Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί, εντός τριών μηνών, να ζητήσει να παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να εξετάσει την ουσία των σχετικών υποθέσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για «γελοίες δικαιολογίες», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην απάντης του κ. Πέτσα που «δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα».

Και εξηγεί: «Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν».