4.5 C
Athens
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Μπλακ άουτ για τη ΔΕΗ

303

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με ημερομηνία έναρξης από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στη Βουλή και πάντως πριν από την ψήφισή του, προσανατολίζεται η ΓΕΝΟΠ η οποία διαφωνεί ριζικά με την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην επιχείρηση.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας κατέληξε ότι «το νομοσχέδιο φέρνει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις».

Αποφασίστηκε επίσης πρόγραμμα ενημερώσεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα) και εξετάστηκε η δυνατότητα συντονισμού των κινητοποιήσεων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και των εργαζόμενων στη ΔΕΠΑ.

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης το νέο νομοσχέδιο που φέρνει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, συνεδρίασε σήμερα ,σε έκτακτη σύγκλιση, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρουσία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτη Κουντουσιάδη (εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, το φυσικό αέριο).

 

Μετά την διεξοδική ενημέρωση του σώματος για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ειδικά σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) καθώς και στις εργασιακές σχέσεις ,αναπτύχθηκε έντονος διάλογος για τη θέση που διαμορφώνει το συνδικαλιστικό κίνημα στον Όμιλο ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και στον ΑΔΜΗΕ, ειδικά ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αλλά και της ψήφισής του από την Ελληνική Βουλή.

Ήδη δρομολογήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα ενημερώσεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα) ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και απεργίες και μάλιστα εξετάστηκε η δυνατότητα συντονισμού και στενότερης συνεργασίας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και των εργαζόμενων στη ΔΕΠΑ για την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίησή της.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύπτεται η επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα δίκτυα ενέργειας

 
 

 

«Στο αναρτηθέν σ/ν του ΥΠΕΝ αποκαλύπτεται η επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα δίκτυα ενέργειας, ξεκινώντας με τα δίκτυα φυσικού αερίου και στη συνέχεια τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ). Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ με συνέπεια συνεχίζει να επιτίθεται και να περιορίζει τα εργατικά δικαιώματα» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εμπορία ενέργειας, με διαφάνεια και προς όφελος των καταναλωτών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, με όφελος μόνο για κάποιους ιδιώτες και κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα δουν πολύ σύντομα νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας.

»Σημειώνουμε ότι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην ενέργεια περιορίζονται σε αναίτιες αυξήσεις 15-20% στα τιμολόγια ρεύματος και το ξεπούλημα δημοσίων υποδομών. Η πολιτική αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια μεγάλου μέρους των πελατών της ΔΕΗ, και μάλιστα των συνεπών πελατών, που επιλέγουν πλέον εναλλακτικούς παρόχους. Θυμίζουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν στον αντίποδα καθώς προωθούσε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων, και εφάρμοζε συγκεκριμένο σχέδιο αφενός για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της ΔΕΗ με παράλληλη μείωση των τιμολογίων και αφετέρου για τη διασφάλιση της δυνατότητας η ΔΕΗ να επενδύσει επιτέλους σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

»Ως προς τις προβλέψεις του σ/ν για τα εργασιακά στη ΔΕΗ, αυτές περιλαμβάνουν την κατάργηση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις (!) και τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης της ΔΕΗ. Επίσης, με το πρόσχημα προσέλκυσης στελεχών της αγοράς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωράει σε αυξήσεις μισθών για λίγα στελέχη (τα οποία μπορεί πλέον να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα) ενώ για την πλειοψηφία των νέων εργαζομένων και επιστημόνων προβλέπει αμοιβές των 600 ευρώ και απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, με βάση τις νέες ρυθμίσεις Βρούτση».

Σε ό,τι  αφορά στην κατάργηση της μονιμότητας οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως «η  κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί μία ακόμη φορά κυνικά ψεύδη και φθηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να δικαιολογήσει τη δημιουργία εργαζόμενων δύο ταχυτήτων ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών στους οποίους θα περιέλθουν τα φιλέτα της επιχειρήσεις. Να δικαιολογήσει τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μονιμότητα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου ήδη από το 2012, και επιτρέπεται να απολυθούν με την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και με μόνο περιορισμό τις διατάξεις περί μαζικών απολύσεων».