«Σε κηδεία ο τάφος ήταν τούνελ και απέδρασαν 12 άτομα». «Χωρίστηκαν οικογένειες, χωρίστηκαν φίλοι…»«Η γενική αντίδραση ήταν μια σοκαριστική παραλυσία» «Η απόδραση με το αερόστατο ήταν πολύ τολμηρή γιατί αν έπεφτα θα ήταν νεκρά 4 μικρά παιδιά…» {Ακολουθούσαν δύο βασικές αρχές της ψυχολογικής βίας.Απομόνωση και αποπροσανατολισμός». «Η Στάζι κατέγραφε τα πάντα. Κάποιοι κατέδιδαν την ίδια την οικογένεια τους».

Είναι μερικές από τις μαρτυρίες που καταγράφει  ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό με σπάνια ντοκουμέντα και μαρτυρίες  που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από ένα γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο:

Την ιστορία του τείχους του Βερολίνου  από την ανέγερση του τον Αύγουστο του 1961 ως  και την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου του 1989  .

Το video καταγράφει τους λόγους που οικοδομήθηκε το Τείχος μετά τον αποκλεισμό του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948, πολλές ανθρώπινες ιστορίες , τον τρόπο ζωής των ανατολικογερμανών κυρίως όμως τις εικόνες που συνθέτουν το παζλ γύρω από το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας.

Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Κουβαράς